Új rendeletet adtak ki az szja-visszatérítésről

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

A gyerekeseknek járó adóvisszatérítést mentesítették a követelésfoglalás alól, azaz nem juthatnak hozzá a hitelezők és követeléskezelők.

Magyar Közlönyben megjelent rendeletről a 24.hu számolt be. Ennek értelmében a kormány a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelők adóvisszatérítés előlegét mentesítette az úgynevezett követelésfoglalás alól.

Az új szabály szerint a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az szja-visszatérítésre nem lehet követelést érvényesítést, tehát a hitelezők,  követeléskezelők nem juthatnak hozzá a plusz összeghez. Legalábbis a koronavírus-világjárvány alatt, ugyanis a rendelet a járvány elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt veszti majd hatályát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk