PDSZ: A kormány megpróbálja a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Közben sorra alakulnak a sztrájkbizottságok.

"Alig pár nap alatt több, mint 20 ezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót, és még ezekben az órákban is sorra alakulnak a sztrájkbizottságok" - erről ír a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szervezet azonban kihangsúlyozza, a kormány még eközben is próbálja a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni.

"Ez csupán azt bizonyítja, hogy nem érdeklik az alapvető jogaink" - teszi hozzá a PDSZ.

Arról is beszámolnak, hogy "abszurd, már-már a komikumot súroló kijelentésekkel folytatódtak a sztrájktárgyalások".

A 24-én hétfőn tartott tárgyalásról azt írják: a szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, de látható, hogy a kormányzati fél jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen.

Kisfaludy László helyettes államtitkár ugyanis kifejtette:  kormány új álláspontja szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt pénzt sem kapnak) nem hogy csak gyermekfelügyeletet kellene biztosítaniuk, hanem meg kellene tartaniuk az órák egy részét is. 

A PDSZ szerint ez teljesen nevetséges és komolytalan. Ez ugyanis azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznának alatta.

A kérést a tárgyalók elutasították. Hozzáteszik: a követelések tekintetében a kormányoldaltól semmilyen elmozdulás nem tapasztalható: sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal. 

A tárgyalásokról kiemelik:

Azt a történelem fogja értékelni, hogy a kormány milyen aljas eszközökkel próbálta megakadályozni az állampolgárait alapvető jogaik gyakorlásában, hogy milyen aljas húzásokkal igyekezett letörni még egy pár órás sztrájkot is.

A pedagógussztrájk hátteréről cikkünkben is beszámoltunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.