PDSZ: A kormány megpróbálja a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni

  • narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Közben sorra alakulnak a sztrájkbizottságok.

"Alig pár nap alatt több, mint 20 ezren írták alá a sztrájkot támogató petíciót, és még ezekben az órákban is sorra alakulnak a sztrájkbizottságok" - erről ír a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szervezet azonban kihangsúlyozza, a kormány még eközben is próbálja a kétórás sztrájkot ellehetetleníteni.

"Ez csupán azt bizonyítja, hogy nem érdeklik az alapvető jogaink" - teszi hozzá a PDSZ.

Arról is beszámolnak, hogy "abszurd, már-már a komikumot súroló kijelentésekkel folytatódtak a sztrájktárgyalások".

A 24-én hétfőn tartott tárgyalásról azt írják: a szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, de látható, hogy a kormányzati fél jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen.

Kisfaludy László helyettes államtitkár ugyanis kifejtette:  kormány új álláspontja szerint a sztrájkolóknak (akik természetesen a sztrájk alatt pénzt sem kapnak) nem hogy csak gyermekfelügyeletet kellene biztosítaniuk, hanem meg kellene tartaniuk az órák egy részét is. 

A PDSZ szerint ez teljesen nevetséges és komolytalan. Ez ugyanis azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznának alatta.

A kérést a tárgyalók elutasították. Hozzáteszik: a követelések tekintetében a kormányoldaltól semmilyen elmozdulás nem tapasztalható: sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal. 

A tárgyalásokról kiemelik:

Azt a történelem fogja értékelni, hogy a kormány milyen aljas eszközökkel próbálta megakadályozni az állampolgárait alapvető jogaik gyakorlásában, hogy milyen aljas húzásokkal igyekezett letörni még egy pár órás sztrájkot is.

A pedagógussztrájk hátteréről cikkünkben is beszámoltunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk