Volner János módosításával készíti elő a kormány, hogy a választás napján legyen a népszavazás

  • narancs.hu
  • 2021. október 12.

Belpol

Újabb pontokon módosítanák a választási és a népszavazási törvényt. 

Módosító javaslatot nyújtott be a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Volner János a választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez. A módosító javaslat azt készíti elő, hogy egy napon lehessen választásokat és népszavazást is tartani. 

A módosító javaslat indoklásában az áll, hogy Szabó Tímea javaslatához kapcsolódik, ő ugyanis szeptember elején adott be egy olyan módosító javaslatot, amely egyszerűen csak eltörölné azt a passzust a népszavazásokról szóló törvényből, amely nem engedi, hogy népszavazást más választással egy napon tartsanak. Szabó javaslatáról korábban a fideszes Kocsis Máté is úgy nyilatkozott, hogy van létjogosultsága annak, hogy egy napon tartsák a népszavazást és a választásokat is. 

Volner javaslata azonban továbbmegy, és az ilyen egyszerre tartott választás-népszavazásokra bevezeti a "közös eljárás" nevű fogalmat, és aszerint módosítja a törvényeket. Emellett további pontokon is módosítana a népszavazási törvényen: 

  • a javaslat szerint nem lehetne aláírásokat gyűjteni a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom előtt nyitott, de magánterületen; 
  • míg eddig az volt a szabály, hogy egy szavazólapon csak egy népszavazási kérdés szerepelhet, most ez úgy módosulna, hogy egy népszavazási kezdeményezőtől az összes kérdés felkerülhet egy lapra; 
  • "közös eljárás" esetén csökken a jogorvoslat benyújtására szolgáló idő, 5 helyett 3 napra; 
  •  jogorvoslati kérelem esetén az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nem csak az egyéni választókerületi kérdésekben döntene, hanem "minden olyan jogsértés miatti kifogásról, amely csak az egyéni választókerület területén fejti ki hatását";
  • "közös eljárás" esetén csökken az alkotmányjogi panasz benyújtására és az Alkotmánybíróság döntéseire rendelkezésre álló határidő 5 napról 3 napra.

Bár Volner jelenleg független képviselő, az ő javaslata volt az, amellyel korábban tovább szigorították az országos listaállítás feltételeit úgy, hogy a választásokon csak az a párt állíthat pártlistát, amelyik legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Emlékeztetőül:

A kormány öt népszavazási kérdését július 30-án hitelesítette az NVB. Ezek a következők:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?” 

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Karácsony Gergely öt kérdéséből az alábbi kettőt hitelesítette az NVB egy hónappal később, augusztus 30-án:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk