Ellenzéki javaslatot felkarolva érheti el a Fidesz, hogy a választás napján legyen a melegellenes népszavazás

Belpol

Szabó Tímea a Fudan-népszavazást akarta felgyorsítani, Kocsis Máténak megtetszett az ötlete.

"Van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással" - nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek.

Kocsis arra utalt, hogy szeptember 6. óta a parlament előtt van a párbeszédes Szabó Tímea javaslata a népszavazási törvény módosításáról. A módosítás eltörölné azt a szabályt, amely szerint nem lehet népszavazást tartani az országgyűlési, EP- vagy önkormányzati választások napján, illettve a választások előtti és utáni 41 napos periódusban.

Szabó a javaslattal azt szeretné elérni, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás a Fudan Egyetemről ne halasztódjon a választás utánra, de az új szabály természetesen azt jelentené, hogy akár a kormány "gyermekvédelminek" hirdetett, valójában meleg- és transzellenes népszavazását is meg lehetne tartani a választás napján. A kezdeményezés támogatásakor vélhetően ezt a szempontot mérlegelte Kocsis Máté.

"Örülnék, ha a Fidesz tényleg támogatná a javaslatot. 10-15 milliárd forint közpénzt spórolnánk azzal, ha a népszavazásokat nem külön tartanánk meg, de ennél is lényegesebb, hogy egy akkora horderejű kérdést, mint a 450 milliárdos kínai hitelből épülő Fudan Egyetemé, nem lehet a választás utánra halasztani" - mondta a Narancs.hu-nak Szabó Tímea. Hozzátette, "ha a kormány ezzel párhuzamosan egy nem létező problémáról is népszavazást tartana, nonszensz kérdésekkel, hát tegye, nagy sikerük nem lesz vele, hiszen már most feledésbe merült a kezdeményezésük."

Az elenzéki politikus által remélt forgatókönyvet ugyanakkor alááshatja, hogy a kormány népszavazása más jogi pályán mozog, mint Karácsonyé. Karácsony két kérdését (a Fudanra vonatkozó mellett az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szólót) eleve később hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, ráadásul neki 200 ezer aláírás összegyűjtésére is szüksége lesz, és ezeket utána ellenőrizni is kell. Ha az állami szervek kihasználják a rendelkezésükre álló határidőket, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy jövő áprilisban a Karácsony-féle népszavazást még nem lehet megtartani, a kormány népszavazását viszont igen. (Egyébiránt még a Kúria is megtagadhatja a kérdések hitelesítését mindkét kezdeményezésnél.)

Emlékeztetőül, a kormány öt népszavazási kérdését július 30-án hitelesítette az NVB. Ezek a következők:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Karácsony Gergely öt kérdéséből az alábbi kettőt hitelesítette az NVB egy hónappal később, augusztus 30-án:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Szabó Tímea erről az eshetőségről azt mondta,  Orbán Viktor járna rosszul a trükközéssel, mert ha jogi úton ellehetetlenítik a Fudan-népszavazást, akkor a választók még inkább érezni fogják, hogy csak a kormány leváltásával akadályozhatják meg a kínai egyetem felépítését és menthetik meg a Diákvárost.

Fideszes brainstorming

De mennyire kell komolyan vennünk Kocsis Máté nyilatkozatát? Tényleg megszavazza a Párbeszéd javaslatát a Fidesz? Jelen pillanatban ez egyáltalán nem tűnik biztosnak.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője arra emlékeztet, hogy az előző év végén egyszer már volt rá példa, hogy a Fidesz látszólag felkarolta Szabó Tímea egy beadványát, amely a Pest megyei választókerületek határát rajzolta volna át a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében. A törvényalkotási bizottságon akkor átment a javaslat, néhány nappal később, a plenáris ülésen mégis leszavazta a Fidesz. "Ez azt jelzi, hogy időnként a Fideszben is komoly káosz van, egyáltalán nincs előre kiszámítva minden lépésük, minden nyilatkozatuk. Azt sejtem, hogy a népszavazás kérdésében is több álláspont lehet jelen" - magyarázta László Róbert.

Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója is úgy gondolja, hogy a Fideszben még nem döntötték el, mi legyen a melegellenes népszavazás sorsa. Szerinte két előnyt remélhetnek a népszavazás és az országgyűlési választás összecsúsztatásától.

A felméréseik valószínűleg azt mutatják, hogy a vártnál kevésbé mozgatja meg a szavazókat az LMBTQ-kérdés, az elsődleges cél ezért az lehet, hogy a népszavazás ne fulladjon érdektelenségbe.

Ha az eredeti tervek szerint megtartják a népszavazást mondjuk február-márciusban, és jóval kevesebben mennek el rá, mint a 2016-os kvótanépszavazásra (akkor 3,3 millió ember sorakozott fel a kormány álláspontja mellett, így a referendum érvénytelen lett), azt nehéz lesz sikerként eladni - vélekedett a szakértő. 

"Emellett a Fideszben azt gondolhatják, hogy a népszavazással át tudják tematizálni a kampányt és a szavazóhelyiséget" - mondta Róna Dániel. Ha egy pártválasztásában bizonytalan választó elmegy szavazni és ott találkozik a kormány népszavazásával, az LMBTQ-téma lebeg majd a szeme előtt a voksoláskor, ami a Fidesznek kedvez - így szólhat a Kocsis Máté nyilatkozata mögött meghúzódó okoskodás, de Róna szerint téved a Fidesz, ha azt hiszi, hogy ezzel jelentős számú szavazót tud maga mellé állítani. "A migránsügy jó lett volna erre, de azzal inkább csak nevetségessé teszi magát a kormány, ha a kampányát a nemváltó műtétek veszélyére húzza fel."

A választással egy napon tartott népszavazás annyiban kétségtelenül feladná a leckét az ellenzéknek, hogy az értelmetlen kérdések miatt sem az igen, sem a nem válaszok mellett nem tudnának érvelni. Róna Dániel szerint azonban nem lenne megoldhatatlan feladat, hogy a szavazóikat hatékonyan mozgósítsák az országgyűlési választásra, miközben a népszavazás bojkottjára (vagy érvénytelen szavazat leadására) is buzdítják őket

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.