Az Alkotmánybíróság szerint felül kell vizsgálni a lúgos orvos ügyét
BenekepernyU1.png

Az Alkotmánybíróság szerint felül kell vizsgálni a lúgos orvos ügyét

  • narancs.hu
  • 2020. február 18.

Bűn

Az ítélet érvényben marad, B. Krisztián nem kerül szabadlábra.

Az Alkotmánybíróság ma kihirdetett határozatában felülvizsgálatra visszaküldte a Kúriának a másfél évvel ezelőtt meghozott harmadfokú jogerős ítéletet a lúgos támadással vádolt B. Krisztián ügyében, írja az MTI.

Mint emlékezetes a volt orvos és kórházigazgatót 11 év börtönbüntetésre ítélték, de a mostani AB határozat szerint sérült a jogorvoslathoz való joga.

A per alatt lépett életbe ugyanis az új büntetőeljárási törvény. A régi még engedte a másodfellebbezést, az új törvény viszont elvette ezt a lehetőséget. Az új szabályozás  átmeneti rendelkezése a folyamatban lévő ügyekben is kizárta ezt a lehetőséget, az Alkotmánybíróság viszont megsemmisítette ezt a rendelkezést.

Az Alkotmánybíróság az ítéletet nem semmisítette meg, tehát B. Krisztián börtönben marad. Most a Kúriának kell majd döntenie, hogy miként biztosít felülvizsgálatot B. Krisztiánnak.

Hét évvel ezelőtt történt, hogy B. Krisztián volt barátnőjét egy arcát sisakkal, maszkkal eltakaró támadó a lakásában megtámadta, megkötözte, injekcióval elkábította majd a nemi szervét és környékét maró lúggal leöntötte. Az elkövető ezután lakásába zárva magára hagyta áldozatát, aki belehalt volna a sérüléseibe, ha kicsit később érkezik a segítség.

B. Krisztián végig tagadta, hogy ő lett volna az elkövető. A bíróság szerint viszont ő volt a tettes, és életveszélyt okozó testi sértés, magánlaksértés, kifosztás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés, okirattal visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt 11 év börtönbüntetést kapott.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.