Terézvárosi ingatlanmutyi: 16 emberrel szemben emeltek vádat

  • narancs.hu
  • 2020. február 17.

Bűn

Volt önkormányzati képviselők és jegyzők ellen emeltek vádat az Andrássy úti épületek áron aluli eladása miatt.

Tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség a 2003-2005-ös ingatlanmutyik ügyében - közölte az ügyészség.

A mostani vádemelést a Kúria tavalyi határozata alapozta meg, amely kimondta, hogy az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok eladásával kapcsolatban azok az önkormányzati képviselők a felelősek, akik a polgármestert felhatalmazták az ingatlanok versenyeztetés nélküli és áron aluli eladására.

Ennek megfelelően az ügyészség most tizennégy volt önkormányzati képviselővel és két volt jegyzővel szemben emelt vádat hűtlen kezelés miatt, utóbbiak ellen azért, mert nem ellenkeztek a döntés ellen.

A vádirat szerint a vádlottak a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve 2003 és 2005 között több terézvárosi ingatlant is a valós forgalmi értéken alul értékesítettek.

Az okozott vagyoni hátrány – vádlottanként differenciáltan – 953 és 220 millió forint között állapítható meg.

A Fővárosi Főügyészség a vádiratában indítványozta, hogy a bíróság egyesítse a Jókai utca 10. eladásának kísérlete miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult bűnügyet is.

Figyelmébe ajánljuk