Életveszélyesen megvert egy fogvatartottat négy börtönőr

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 29.

Bűn

Őrizetbe vették őket, 12 évet is kaphatnak.

Négy büntetés-végrehajtási dolgozót vett őrizetbe a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én reggel egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben a vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését töltő középkorú fogvatartott a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat. Ezt észlelve két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint a felügyelők – később még két társuk is csatlakozott hozzájuk – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.

A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását.

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását. „Az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellép” – tette hozzá az ezredes, aki a börtönfelügyelők képzésének, érzékenyítésénke és pszichikai felkészítésének erősítésére is ígéretet tett.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.