Ellopott Salvador Dalí-rajzokat talált meg a katalán rendőrség

  • narancs.hu
  • 2023. február 17.

Bűn

A rendőrség hét betöréssel gyanúsítja az 55, 53 és 50 éves tolvajokat, aki testvérek, és kifejezetten műalkotások, régiségek eltulajdonítására szakosodtak.

Tavaly ellopott, 300 euró (115 millió forint) értékű Salvador Dalí-rajzokat találtak meg a hatóságok, a műkincstolvajokat letartóztatták – közölte a most lezárult nyomozás részleteit a katalán rendőrség pénteken Barcelonában.

A tájékoztatás szerint a tavaly januárban, egy magánlakásból ellopott két szénrajzot 1922-ben készítette az akkor 19 éves művész, apja egyik barátja, a politikus Pere Coromines készülő könyvének illusztrációiként. A mű végül sosem jelent meg, de a képek a megrendelő családjának birtokában maradtak. A rajzok a betörés után fél évvel egy raktárból kerültek elő, ahol eredeti kereteikben, pokrócba csavarva találták meg őket.

A nyomozók akkor bukkantak az eltűnt képek nyomára, mikor megpróbálták őket értékesíteni a feketepiacon. A rendőrséggel egy orgazda lépett kapcsolatba, aki nyomravezetői díjat akart kicsikarni a családtól az információ fejében. Végül őt is elfogták a rendőrök, csakúgy, mint a három tolvajt és egy másik orgazdát.

A raktárhelyiségben öt másik, Joan Miró katalán festőnek tulajdonított grafikát is találtak, ám ezek hitelesítése még nem zárult le. Ékszerek, luxusórák, értékes bankjegyek és érmék is előkerültek ugyanonnan. A rendőrség összesen hét betöréssel gyanúsítja az 55, 53 és 50 éves tolvajokat, aki testvérek, és kifejezetten műalkotások, régiségek eltulajdonítására szakosodtak Barcelona előkelő városrészeiben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk