Fel akarta gyújtani a moszkvai magyar nagykövetséget egy férfi

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Bűn

A magyar nagykövetség két dolgozóját is azzal fenyegette meg, hogy felrobbant egy autót, valamint felgyújtja a nagykövetség épületét.

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azzal az elkövetővel szemben, aki felgyújtással fenyegette a moszkvai magyar nagykövetséget – olvasható az ügyészség közleményében.

A Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2022 októberében emelt vádat egy 30-as éveiben járó, orosz felmenőkkel bíró, budapesti lakos magyar állampolgárral szemben. Az elkövetőt a Fővárosi Törvényszék a 2023. március 31. napján, előkészítő ülésen hozott ítéletével terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 1 évi, börtön fokozatú, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt, és előzetes bírói mentesítésben részesítette.

 
A Moszkva folyó hótól megtisztított rakpartja a háttérben a Kremllel 2022. november 15-én, miután az előző nap és az éjjel havazott az orosz fővárosban.
Fotó: Makszim Sipenkov / MTI/EPA
 

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott 2021. december 7. napját megelőzően több alkalommal kereste telefonon Magyarországnak az Orosz Föderáció fővárosában, Moszkvában lévő nagykövetségét azért, hogy a barátnője turistavízumát elintézze.

2021. december 7. napján személyesen is megjelent a nagykövetségnél, oda ismét betelefonált, akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a vízumkérelmet interneten keresztül lehet elintézni. A választ hallva a vádlott a helyszínre hozott benzint az épület előtt szétlocsolta, majd 16 órakor

a magyar nagykövetség két dolgozóját is azzal fenyegette meg telefonon keresztül, hogy felrobbant egy autót, valamint felgyújtja a nagykövetség épületét, amennyiben igen rövid időn belül nem kapja meg a barátnője a Magyarországra szóló beutazóvízumot.

A vádlott terrorcselekmény elkövetésével azért fenyegetőzött, hogy a követségen dolgozó hivatalos személyeket, mint a magyar állam képviseletében eljárókat rákényszerítse a turistavízum mihamarabbi kiállítására.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője a határozatot tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezéssel egyetértve kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtábla a vádlottal szemben szabjon ki súlyosabb büntetést, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását rendelje el, és tiltsa el az elkövetőt a közügyek gyakorlásától.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk