Merénylettel fenyegetőzött egy férfi Szerbiában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 7.

Bűn

A múlt heti ámokfutások után a vajdasági Rumában akart mindenkit lelőni egy férfi, Újvidéken három diák írt fenyegető posztokat.

Beismerő vallomást tett az a 20 éves férfi, aki csütörtök késő este gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

Az ügyészségi közleményben U. B. monogrammal szereplő elkövető azt vallotta, a lövöldözéssel a településeken élőket akarta megfélemlíteni. A vádhatóság minősített emberöléssel, fegyverek és robbanószerek illegális birtoklásával, viselésével és kereskedelmével, valamint emberrablással vádolja.

A házkutatás során a férfinél számos fegyvert és lőszert találtak. A nyomozás során az is kiderült, hogy U. B. a tette elkövetése után ellopott egy gépjárművet, majd az autópálya egyik fizetőkapujánál robbanószerrel fenyegetett meg egy taxist és annak várandós utasát, ezt követően pedig a taxisofőrt arra kényszerítette, hogy vigye el a közép-szerbiai Kragujevac melletti faluba, ahol később a rendőrök elfogták.

A férfi előzetes letartóztatásba került, mert a gyanú szerint fennáll a szökés, illetve a tanúk megfélemlítésének lehetősége, ahogy az is, hogy megismétli korábbi bűncselekményét.

Arról, mit tett, ez a cikk szól:

Az utcai lövöldözés előtti napon egy 13 éves, hetedikes fiú ölte meg nyolc társát és az iskolaőrt, valamint sebesített meg egy tanárt és további hat diákot. Az egyik sebesült diáklány még mindig életveszélyes állapotban van.

Szombaton a szerdai és a csütörtöki mészárlás néhány áldozatát is eltemették, Szerbiában péntektől vasárnapig háromnapos nemzeti gyászt tartanak.

 
A lövöldözés öt áldozatát május 6-án temették el a Belgrádtól mintegy 50 kilométere délre fekvő Mladenovac közelében lévő faluban, Malo Orasjében. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
 

A lövöldözéseket követően a szerb elnök és a kormány a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályok szigorítását jelentette be. Emellett a jövőben minden iskolában állandó rendőri felügyeletre lehet számítani, hogy a szerdaihoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

Közben a gyilkosságokkal kapcsolatos több bűncselekmény és fenyegetés is történt az országban.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az iskolai lövöldözésről egy hamis videó jelent meg a közösségi médiában, a rendőrség ezért a köznyugalom megzavarása gyanújával indított nyomozást a felvétel egyelőre ismeretlen elkövetője ellen.

A rendőrség elfogott egy férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl a vajdasági Rumában.

Egy fiatalkorú lányt azért hallgattak ki, mert közösségi oldalán az iskolai lövöldözés áldozatain gúnyolódott.

Újvidéken három középiskolás fiú írt ki fenyegető üzeneteket a közösségi oldalán, és fegyverekről töltött fel képeket.

Őket is kihallgatták. A közép-szerbiai Cacakon és Velika Planában a rendőrség nagyobb mennyiségű fegyvert és lőszert foglalt le, két férfit illegális fegyvertartás és -kereskedelem, valamint robbanószerek készítésének gyanújával elfogtak.  

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el. Az utóbbi évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a Belgrádtól 50 kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.

Mivel az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet 20 év letöltendő szabadságvesztés.

A szerb kormány a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre csökkentését is bejelentette.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.