Lecsapott az ügyészség az érdi illegális állatkertre

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Bűn

Többek között oroszlánokat, pumákat, tarajos sült, sarki rókákat találtak a ketrecekben.

Az Érdi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki engedély nélkül, a hatóság tiltása ellenére magánállatkertet tartott fenn – áll a pénteken kiadott hatósági közleményben. A vád szerint az elkövető engedély nélkül alakított ki és nyitott meg a közönség számára Érden egy magánállatkertet, ahol oroszlánokat, pumákat, tarajos sült, sarki rókákat és egyéb állatokat tartott, amelyek közül több is veszélyes, különösen veszélyes, illetve természetvédelmi szempontból jelentős állatfajnak számít.

Egy ellenőrzés nyomán 2017-ben a megfelelő engedélyek hiánya miatt már bezáratták a létesítményt. Akkor el is kobozták a helyszínen talált oroszlánokat, pumákat, tarajos sülöket.

A szakhatóság 2018-ban állatsimogatóval kapcsolatos állásfoglalásban felvilágosította a férfit, hogy milyen okiratokra van szüksége, és milyen állatokat nem helyezhet el ott. Csakhogy a férfi a tiltás ellenére továbbra is engedély nélkül üzemeltette az állatkertet, ahol az újabb ellenőrzés során ismét több oroszlánt, tarajos sült találtak. Továbbá 2019-ben részben természetes szaporulat, részben vásárlás nyomán újabb hét oroszlán került a területre. Ezek után emelt vádat az Érdi Járási Ügyészség az állatkertet létrehozó és üzemeltető férfi ellen természetkárosítás miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk