Legalább háromezer pedofil bűnelkövetőt találtak a francia katolikus egyházban

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Bűn

Jelentés készült az 1950 óta a francia katolikus egyházon belül elkövetett szexuális visszaélésekről.

A 2018-ban a francia püspöki konferencia által felállított független bizottság egy 2500 oldalas jelentést készített a francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről, írja a Politico.

A jelentést kedden mutatják be, de azt már tudni lehet, hogy a bizottság körülbelül 2900 és 3200 közé teszi azon papok és az egyház kötelékében dolgozók számát, akik pedofil bűncselekményeket követtek el 1950 óta. "És ez a minimális becslés" - mondta el Jean-Marc Sauvé, a bizottság elnöke, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt.

Idén márciusban Sauvé azt mondta: legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta. Korábban, 2020 júniusában még csak legalább háromezer áldozatról beszéltek, de később Sauvé azt mondta: "A telefonos bejelentések nem tükrözik a teljességet, és lehetséges, hogy a szám legalább 10 ezerre rúg".

Az elkövetők számát akkor legalább 1500-ra tették, de már akkor azt mondták: a végső számot nem akarják megbecsülni. "Az a nagy kérdés számunkra, hogy az áldozatok hány százalékát értük el. 25, 10 vagy legalább 5 százalékát? Ez is része a bizottságban jelenleg folyó munkának" - tette hozzá. "Voltak olyan katolikus intézmények és egyházi közösségek, ahol valóságos visszaélési rendszer működött, de nagyon kis számban" - mondta el tavasszal a bizottsági elnök.

A 2500 oldalas jelentést egyházi, igazságügyi és rendőrségi dokumentumok, sajtóbeszámolók, valamint szemtanúk elmondásai alapján készítették el. Sauvé azt ígérte, hogy a dokumentumban azokat az egyházon belüli intézményes és kulturális mechanizmusokat is elemzik, amelyek hozzájárulhatnak a visszaélésekhez.

Pedofil ügyeket elhallgató francia pap

 
Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek távozik sajtóértekezletéről, amelyen bejelentette, hogy benyújtja lemondását Ferenc pápának Lyonban 2019. március 7-én. A 68 éves Barbarint bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság amiatt, hogy a 2014 júliusa és 2015 júniusa közötti időszakban nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott szexuális visszaélési ügyekről. Barbarint egy pedofil pap áldozatai vádolták meg.
Fotó: MTI/EPA/Alex Martin

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt első fokon elítélték, majd a fellebbviteli bíróság felmentette, de a bíboros visszavonult érseki tisztségétől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk