Letöltendőre ítéltek egy magyar férfit, aki dzsihadista tartalmakat tett közzé a neten

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 25.

Bűn

A férfi tevékenységéről a német hatóságok szóltak a TEK-nek. 

Háborús uszítás miatt, nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélt el egy férfit a Budapest Környéki Törvényszék – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a vádlott terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztette, harcra buzdító, dzsihadista tartalmakat tett közzé német online felületen. A magyarországi születésű férfi azonosítása és elfogása a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésének köszönhetően sikerült.

Mint írták: miután egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához köthető propagandaterméket (főként muszlim kultúrkörben ismert, harcra buzdító, erőt demonstráló indulókat) tettek közzé, a német hatóság felvette a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal.

Azt az információt adták, hogy beazonosítottak egy magyarországi személyt is, aki 2018 és 2019 között összesen 18 file-t töltött fel a felületre. Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról. Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára.

Ezt követően a magyar hatóság e-mail címek alapján felderítette a vádlott nevét, szolgáltatóját, illetve IP címeit. Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon is fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült.

A döntés ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. Az ítélethirdetésig fogvatartott férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig megszüntette a bíróság. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk