Német jogvédők: Magyarországon verik a menekülteket
Gyodacsapat

Német jogvédők: Magyarországon verik a menekülteket

  • narancs.hu
  • 2017. december 12.

Bűn

Gumibot, gázspray, elektrosokk, szabadjára engedett rendőrkutyák, illegális kitoloncolás, kiskorú áldozatok a magyar–szerb határon.

A Rigardu német jogvédő szervezet vasárnap hozta nyilvánosságra jelentését, amelyből többek között a Der Standard és az Al Jazeera is idézett.

A szervezet szerint Magyarországról és Horvátországból rendszeresen illegálisan toloncolják vissza a menekülteket Szerbiába. A menekülteket ráadásul durván meg is verik ebben a két országban, mielőtt visszakísérnék őket, írja a jelentés.

A jelentésből kiderül, hogy a határkerítésen könnyedén át lehet jutni, és a magyar hatóságok nagyon megbüntetik azokat, akiket megtalálnak. További probléma, hogy a menekülteket illegálisan kísérik vissza a kerítés túloldalára, és semmilyen jegyzőkönyv vagy hivatalos adatfelvétel nem történik, ez pedig ellentétes a nemzetközi joggal.

A Border Violence oldalon lehet elolvasni a részletes tanúvallomásokkal és fotókkal is dokumentált eseteket. Csak 2017-ben 857 erőszakos esetről tud a Rigardu, ahol rendőrök vagy határőrök vertek menekülteket Magyarországon vagy Horvátországban, közülük 52 kiskorú vált erőszak áldozatává.

A menekültek verésekről, rúgásokról, elektromos sokkoló használatáról számoltak be, de gyakoriak a kutyaharapások is.

false

Az egyik beszámoló szerint egy 20 fős csoport (pakisztániak, indiaiak, bangladesiek és nepáliak, köztük gyerekek) november 27-én jutott át a határkerítésen Mórahalomnál. Amikor a határőrök rájuk találtak, gumibotokkal verték őket, gázsprayt fújtak az arcukba, és rúgták őket, ahol érték. Még három szájkosaras kutyát is rájuk engedtek.

Lazara Marinkovic szerb újságíró több éve foglalkozik a menekültekkel. Ő azt nyilatkozta, a menekültek beszámolóit alátámasztják az általa látott sérülések. „Sok emberrel találkoztam, aki megmutatta a sérüléseit és az összetört telefonját.”

A magyar hatóságok tagadják a vádakat, azt mondják, a magyar határon minden a törvények betartásával történik.

Figyelmébe ajánljuk