Százmilliókat csaltak ki olcsó lakások tündérmeséjével

szerző
Zsidai Péter
publikálva
2018. okt. 08., 20:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Menő budai utcákban kedvező árú önkormányzati lakáshoz jutást ígértek csalók hiszékeny vevőknek. Ingatlanhoz egyikük se jutott, bukták a milliós közvetítői díjakat.

Három éve indult az a büntetőper, amiben P. Edénét és két társát, V. Henriettát és T. Katalint-t azzal vádolják, hogy több százmillió millió forinttal károsították meg ügyfeleiket.

Budán, az I., a XI., a XII. kerület menő részein, a Királyhágó, Böszörményi, Németvölgyi, Bimbó úton, a Dísz téren, Iskola utcában ígértek drága önkormányzati, illetve banki végrehajtásból származó lakásokat. Háromszázezer forintos négyzetméterárral csábították a vevőket, ez már a csalássorozat 2009-es indulásakor irreálisan alacsony ár volt – állapította meg a csalássorozat miatt vádat emelő ügyészség.

Egy éven belül lakást ígértek

Közvetítési díjként 800 ezer forinttól 10 millió forintot meghaladó összegeket vettek át ügyfeleiktől, azt ígérve, egy éven belül az ingatlan tulajdonosai lesznek. Ehhez vállalták a meghirdetett önkormányzati lakásokra szóló pályázati anyagok elkészítését és közbenjárást a hivatalnál a sikeres bírálatért.

false

 

Az olcsóságot azzal indokolták, hogy miután a vevőjelölt elnyeri a bérleményt, a törvényben előírt minimális, három hónapos bentlakást követően elindítják vevői joguk érvényesítést, amelyre ők rásegítenek, így egy év alatt lakáshoz juttatják ügyfeleiket. A jelentkezőket informálisan toborozták, bizalmi alapon. A magánszemélytől kapott ügyviteli díjak között a rekord 14 millió forint volt, amit 2009-ben P. Edéné vett át több részletben.

A 2012-ben indult rendőrségi nyomozás megállapította, ügyintézést ezért nem végzett, mindössze 2,4 millió forintot térített vissza, a kárérték ebben az esetben 11 millió 600 ezer forintot tett ki. A közvetítői díjakat P. Edéné és társai egy 18. kerületi lakásában, máskor a Duna Plázában vették át.

Nem csak magánszemélyeket, gazdasági társaságokat is csőbe húztak, a becsapottak között kisebbségben maradtak, akik valamennyi pénzt viszontláttak.

Egyszerű, de hatékony

A csalásra alapozott stratégia amilyen egyszerű volt, annyira hatékony. A közvetítői díj átvétele után a határidőket nem tartották, különböző kifogásokat, legendákat gyártottak, a lakásokat nem adták át, a kifizetett ügyviteli díjak java elúszott.

Így járt az a nő, aki 9 éves fiával élt a pesti oldalon saját lakásában, amikor értesült az utólag már tündérmesének bizonyult lehetőségtől, egy 60 négyzetméteres lakásról a Bimbó úton. Az asszony eladta saját lakását, 2 millió forint közvetítői díjat fizetett P. Edénének.

Egy rokonuknál húzták meg magukat egyszobás lakásban, fiát átíratta egy II. kerületi iskolába, naponta fuvarozta oda-vissza. Már bőven 2011-et írtak, ekkor átköltöztek egy budai albérletbe, de az ígért lakás nem realizálódott. A helyszínen járva megtudta, abban a házban nincs és nem volt eladó lakás. V. Henrietta egy másik, XI. keleti lakással kecsegtette, majd 2011. júniusban sms-t küldött, hogy költözhetnek. Meg is rendelték a költöztetőt délre, 11 órakor azonban V. Henrietta telefonon mondta le a beköltözést. Az asszony annyira ideges lett, orrából dőlni kezdett a vér.

false

 

Augusztusra az előleg visszaadásával hitegették, majd egy másik Bimbó úti lakással, de mint a helyszínen kiderült, azt éppen előtte vette meg valaki. V. Henrietta a telefonját ezt követően nem vette fel, miközben már két éve rendelkezett a 2 millió forintról.

Egy másik károsult ezt írta közösségi oldalukon: „Szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy aki P. Edéné, V. Henrietta vagy a Lions Building Kft., vagy a Westend Building Kft. nevét bármilyen összefüggésben meghallja, illetve 2 millió forint előleg fejében önkormányzati vagy banki visszavett ingatlant ajánlanak neki gyanúsan kedvező feltételekkel, az még időben fogjon gyanút, és semmiképp se adja oda a pénzét!” A felhívásban szereplő Lions Building Kft. V. Henrietta érdekeltsége volt, több végrehajtó foglalt benne üzletrészt, legutóbb idén áprilisban, illetve a NAV is eljárást indított, majd az adószámát törölte a 4 éve nem működő cégnek.

Az ügyben két büntetőper van folyamatban a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Ettől az ügytől még a nyomozati szakban, további sértettek megjelenése miatt, elkülönítettek egy részt, amelyben folytatódott a nyomozás.

2018. június 4-én a kerületi ügyészség újabb vádiratot nyújtott be a bíróságra ugyanezen három vádlottal, valamint további három vádlottal szemben, és indítványt tett a bíróságnál a két ügy egyesítésére – közölte a megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség. Információink szerint a csalássorozat évei alatt károsultak száma eléri a 30 főt.

A Magyar Narancs korábban arról számolt be, hogy az albérleti piacon is hasonló visszaélesekre derült fény, ne dőljön be a csalóknak:

Csaló albérlet-közvetítők - Álomlakás helyett rémálom

Eddig nem látott módon verte át egy csoport az albérletkeresőket. A csalók lebuktatásában munkatársunk is segített, de már csak azt követően, hogy a fővárosban működő bűnbanda több gyanútlan ügyféltől bezsebelt egyenként minimum 240 ezer forintot. Budapesten nem lehet mindenki annyira szerencsés, hogy az ötödik kerületben politikus haverok közbenjárásával költözhet be egy jó kis másfél szobás lakásba.

(Képeink illusztrációk, forrás: unsplash.com)

szerző
Zsidai Péter
publikálva
2018. okt. 08., 20:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...