Már tucatnyian haltak meg az e-cigitől az USA-ban

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 27.

Élet + Mód

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szerint az e-cigaretták szívása járvánnyá szélesedett.

Az e-cigaretták szívása járvánnyá szélesedett - adta ki közleményében a szövetségi egészségügyi hivatal (CDC). 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak a cigaretta szívása miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel.

A CDC szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást. A kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani. Több intézményben folynak erre vonatkozó kutatások. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. Több állam egészségügyi hatóságai azt jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t (tetrahidrokannabinolt) szívott az e-cigarettából.

Donald Trump amerikai elnök szeptemberben egy sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül.

Mi kerül a tüdőbe? - Az e-cigaretta és hatásai

Az e-cigivel is nikotint veszünk magunkhoz, és még néhány más vegyületet. Egyre többet látni elektromos cigarettával füstölgőket, és úgy tűnik, már nem csupán a leszokáshoz segítő terápiás eszközként, hanem rekreációs célokra is használják. Még mindig kevés információnk van arról, mi történik a fogyasztókkal, ha ezt szívják, s ennek csak részben oka az, hogy a termék mindössze bő évtizede hódít a piacon.

Neked ajánljuk