Ez feladja a leckét a klímaharcosoknak

  • BM
  • 2019. szeptember 26.

Tudomány

Meg fog lepődni, hogy melyik a legalkalmasabb hidratáló folyadék. Hát nem a víz.

Meglepő kutatást közöltek a skót St. Andrews Egyetem munkatársai, aminek nem biztos, hogy a klímakatasztrófát megelőzni akarók örülni fognak. Habár a víz – legyen az akár szénsavas vagy mentes – jól teljesít, ha gyors hidratálásról van szó, a cukor-, zsír- vagy fehérjetartalmú italok még jobb eredményre képesek, mert hosszabb ideig hidratálnak – írta meg a CNN.

Ronald Maughan, az egyetem orvostudományi karának professzora azt mondta, hogy a hidratálásban több tényező játszik szerepet: egyrészt minél többet iszunk, annál gyorsabban ürítjük ki a gyomrunk tartalmát, másrészt annál több folyadék szívódik fel a véráramukba.

Most akkor igyunk vagy ne igyunk tejet?

Most akkor igyunk vagy ne igyunk tejet?

 

A másik faktor a tápanyag-összetétel, ami alapján a kutatók azt találták, hogy a tej jobban hidratál, mint a víz, mert tartalmaz cukrot, némi fehérjét és némi zsírt, ezek az anyagok pedig lassítják a folyadékok ürülését, így a hidratáció is tovább tart a szervezetünkben. Ráadásul a tej nátriumot is tartalmaz, ami úgy működik, mint egy szivacs: a testben tartja a vizet, ezért kevesebb vizelet képződik.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a magas cukortartalmú üdítők jól hidratálnak: ugyan előfordulhat, hogy több időt töltenek a testben, mint a víz, de a sok cukor miatt a vékonybélbe kötnek ki, ami „megtisztítja” őket, a hidratálási funkciójukat pedig elveszítik.

Ugyanakkor a tej fogyasztása a globális felmelegedés miatt aggódók körében kezd kimenni a divatból. Közismert ugyanis, hogy a tejed adó állatok – különösen a szarvasmarha –, a kérődzök rengeteg metánt juttatnak a környezetükbe, amely a CO2-höz hasonlóan üvegházhatású gáz. Nem beszélve arról, hogy Brazíliában azért égetik fel az őserdőket, hogy a helyükön legelőket alakítsanak ki és marhákat tartsanak.

Lángokban az Amazonas - Most akkor ne együnk marhahúst?

Az elmúlt napok újságcikkeiből megtanultuk: azért ég az Amazonas, mert a gazdák -sokszor illegálisan - felgyújtják az esőerdőt, hogy az így felszabaduló területeken szóját termeljenek és marhát tenyésszenek. A címben feltett kérdésre a válasz természetesen az, hogy ne együnk marhahúst, vagy legalább keveset - sőt ha már itt tartunk, álljunk ellen a marhabőrből készült cipők, táskák, ruhák halmozásának is.

Figyelmébe ajánljuk