Több száz pénteki járatát törölte a Lufthansa

Élet + Mód

Egész napos sztrájkot tartanak a pilóták, a járattörlések 13 ezer utast érintenek.

Sztrájkot hirdetett péntekre a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC), a munkabeszüntetés miatt több száz járatot, köztük a budapestieket is törölték.

A szakszervezet bejelentése szerint a sztrájk egész napos, és a Lufthansa csoport személyszállítással foglalkozó névadó légitársasága mellett a teherszállító tagvállalat, a Lufthansa Cargo valamennyi induló járatát érinti.

A pilóták azért sztrájkolnak, mert idénre 5,5 százalékos béremelést, 2023-tól pedig automatikus inflációkövető emelést követelnek a vállalatnál dolgozó nagyjából ötezer pilótának. A probléma abból fakad, hogy a munkaadó szerint ez teljesíthetetlen.

A Lufthansa közlése szerit ugyanis a szakszervezeti követelés több mint 40 százalékkal - 2,2 milliárd euróról nagyjából 3,1 milliárd euróra - növelné a pilótafülkékben dolgozó személyzet bérére fordítandó kiadásokat a következő két évben. "Ez még a koronavírus-világválság pénzügyi következményeinek figyelembevétele nélkül is túlzás" - kommentálták a követelést. A cég szerint a pilótáknak a sztrájk helyett örülniük kellene annak, hogy a nehéz piaci körülményekhez képest "nagyon jó ajánlatot" kaptak, a Lufthansa ugyanis azt vállalná a kértek helyett, hogy másfél év alatt, két lépcsőben 900 euróval emelik a pilóták alapbérét, ami a pályakezdő első tiszteknél 18 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriában lévő pilótáknál 5 százalékos béremelést jelentene.

A szakszervezet viszont sztrájkot hirdetett, és így a Lufthansának törölnie kellett csaknem valamennyi pénteki járatát, amely két legfontosabb bázisáról, Frankfurtból és Münchenből indult volna. Csaknem 800 útvonalon szünetel a forgalom pénteken, kimaradnak a Frankfurtból és Münchenből Budapestre közlekedő járatok is. A járattörlések 130 ezer utast érintenek a társaság tájékoztatása szerint.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk