Élő ember képével illusztrálta a halálhírt az MTV

  • narancs.hu
  • 2019. december 10.

Fekete Lyuk

Újabb baki a kormány hírgyárában.

Hosszan tartó betegség után életének 83. évében hétfőn elhunyt Kovács Sándor Iván József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja –írja a hirado.hu.

false

Csakhogy a halálhír terjesztéséhez nem az elhunyt Kovács Sándor Iván képét használták.

Hanem a némiképp hasonló nevű, élő Sándor Iván íróét.

Sándor Iván: „A hatalomnak nincs szüksége börtönökre, akasztófákra"

A korszak tekintete című új esszékötetében arra keresi a választ, hogyan hatnak a múlt eseményei napjainkra, hol az ember helye a jelen korszakváltásában, s hogy viszonyul mindehhez a regény, a világ és az aktuálpolitika. A közel 90 éves szerző azt is elárulta, hogy már készül a tizennyolcadik regénye.

Bár a néhai irodalomtörténészről nem olyan könnyű képet fellelni, azért két kattintással egészen egyértelműen megkülönböztethető az elhunyt és az élő, hogy két személy.

Ennél nagyobb bakit keveset követhetne el egy a minőségre kiváltképp érzékeny hírgyár. Túlzás nélkül még egy propagandagyár se... Ilyenkor minimum illik korrigálni, bocsánatot kérni.

Vélhetően a hibát kiszúrták, mert cikkünk megjelenésekor már nem volt kép a szövegben. Egyébként nem ez az első eset, hogy ilyen kapitális hibát vét a kormánypárti média. Legutóbb a Pesti Srácok keverte össze az amerikai, fekete bőrű Martin Luther Kinget a 450 évvel korábban élt európai reformátorral, Luther Mártonnal.

A Pesti Srácok nagyot alakított: ilyen kacifántos mellényúlást még nem látott

Egyik is Luther, másik is Luther, de van köztük 450 év korkülönbség. Akik a médiában, különösen az online médiában dolgoznak, ahol a hírversenyben a másodpercekért is meg kell küzdeni, tudják: a hiba elkerülhetetlen. Elütések, helyesírási hibák, néha rosszul megválasztott képek - nem lehet megúszni, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Figyelmébe ajánljuk