Kabarévá változott az eskütétel a Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2019. december 10.

Fekete Lyuk

A Médiatanács új tagjainak meggyűlt a bajuk hivataluk és tisztségük nevével.

Parádés napon vannak túl honatyáink: néhány fideszes képviselőnek megremegett a keze szavazáskor, ezért rossz gombot nyomott, majd abba a tudathasadásos állapotba kerültek, hogy kénytelenek voltak megszavazni egy ellenzéki törvényjavaslatot. És a legnagyobb poén ekkor még hátravolt.

A Médiatanács négy új, természetesen fideszes jelöltjének ugyanis esküt kellett tenniük az Országgyűlésben. Budai Lászlónak, Hankiss Ágnesnek, Meszleny Lászlónak és Szadai Károlynak mindössze annyi dolga lett volna, hogy elismételjék az eskü szövegét. Nem ment a dolog, az alábbi mondat fogott ki rajtuk:

"(…) Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagi tisztségemet…"

A bakit Orbán Viktor sem bírta faarccal, ahogy az alábbi videón látszik:

 

A Médiatanács a Fidesz egypárti médiaszabályozásának egyik legfontosabb testülete, amely hatósági feladatokat is ellátva határoz a frekvenciapályázatokról, döntő szerepe van a közmédia vezetőinek kiválasztásában, illetve felügyeli a médiát annak érdekében, hogy „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”.

Via hvg.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?