A Pesti Srácok nagyot alakított: ilyen kacifántos mellényúlást még nem látott

  • narancs.hu
  • 2019.10.31 13:39

Fekete Lyuk

Egyik is Luther, másik is Luther, de van köztük 450 év korkülönbség.

Akik a médiában, különösen az online médiában dolgoznak, ahol a hírversenyben a másodpercekért is meg kell küzdeni, tudják: a hiba elkerülhetetlen. Elütések, helyesírási hibák, néha rosszul megválasztott képek – nem lehet megúszni, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Viszont Luther Mártont összekeverni Martin Luther Kinggel elég nagy tévedés. Mondjuk azért, mert a képszerkesztőnek MLK bőrszínéből minimum le kéne essen, hogy ő nem lehet a 16. századi európai reformáció elindítója. Martin Luther King – eredeti neve Michael King volt, de a lelkész apja a német reformáció nagy alakja előtt tisztelegve keresztelte át magát és fiát – az 1950-60-as években a feketék egyenjogúságáért küzdött az Egyesült Államokban (1968-ban merénylet áldozata lett).

false

De miről is van szó?

Mint a fenti képen látható, a Pesti Srácok nevű erősen kormánypárti – egy időben a Fidesz-frakció támogatásával működő – portál kitette, hogy ma van a reformáció világnapja, és ezt az MTI-hírt Martin Luther King képével illusztrálta.

Aztán hamar kapcsoltak, és betették az egyik legismertebb képet Luther Mártonról. De még ez sem sikerült túl jól, mert a szegény reformátor, egykori Ágoston-rendi szerzetes feje a szeménél el lett vágva.

false

 

A tévedést az egyik kommentelő is kiszúrta, megjegyezve az oldalon kommentelők stílusában: "???A képen Luther van valóban, csak éppen semmi köze a reformációhoz ennek a feketének". Hát, nincs jó napja a Prost..., elnézést, Pesti Srácoknak.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.