„Göring nyomban vidám fecsegésbe kezdett”

  • narancs.hu
  • 2015. november 22.

Fekete Lyuk

70 éve kezdődött a nürnbergi per. Hermann Göring vörös körmökkel, lecsúszó gatyáját húzkodva érkezett meg rá.

Pénteken, november 20-án volt pont 70 éve, hogy elkezdődött a náci fővezérek pere Nürnbergben.

A vádlottak között ott volt Hermann Göring, a Luftwaffe parancsnoka, a náci Németország második embere is.

Alább Burton C. Andrus ezredes, nürnbergi börtönparancsnok könyvéből (A nürnbergi tizenkettő, Kossuth Könyvkiadó, 1978) idézünk néhány erős részletet az extravagáns háborús bűnös megérkezésével kapcsolatban.

„Göring tizenhat egyforma, monogrammal ellátott bőrönddel, egy vörös kalapdobozzal és inasával, Robert Kropp-pal érkezett. Lepillantottam a birodalmi marsall körmeire. Izzó vörösre voltak lakkozva. Később jelentették az orvosok, akik megvizsgálták, hogy lábujjain is ugyanilyen élénk színűre volt lakkozva a körme."

Göringet és vádlott-társai egy részét Luxemburgból reptették át Nürnbergbe:

„Göring egyik kezében a vörös kalapdobozt vitte, a másikkal pedig öv nélküli nadrágját igyekezett fenntartani. Most, hogy lefogyott, az égszínkék egyenruha sem feszült rajta valami pompásan. Nadrágja leesett volna, ha elereszti. Ráadásul nagy nap volt ez az életében: évek óta ez volt az első 24 óra, amikor semmiféle kábítószert sem szedett.”

Göring, a vádlott

Göring, a vádlott

 

Fenn a gépen:

„Fölszálltunk. Von Papen arca szürke volt, Göring viszont nyomban vidám fecsegésbe kezdett, és szakértelemmel magyarázta az alattunk elterülő tájékozódási pontokat. A többiek azonban ügyet sem vetettek a kövérre. Tűnődők voltak és komorak. Göring lelkesen mutogatott lefelé, amint átrepültünk a Rajna felett, és oldalba bökte szomszédját. »Jól nézze meg! – mondta hangosan. – Most látja utoljára!«”

A leszállás után:

„Amikor Denson hadnagy a pilótaülésből kilépve végigment a gépen, Göring kinyúlt, s megrángatta a nadrágja szárát. »Gut masina« – mondta az öreg pilóta savanyúan.”

Hermann Göringet emberiesség elleni bűntett miatt Nürnbergben kötél általi halálra ítélték. Kivégzése előtt, 1946. október 15-én egy méregampulla segítségével öngyilkosságot követett el.

Figyelmébe ajánljuk