Jövőre kiválasztják az újabb magyar űrhajóst

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 1.

Fekete Lyuk

Magyar tudományos kísérletek a mikrogravitációban.

 

 Budapesten tartják ezen a héten a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusát. A november elsejétől ötödikéig tartó rendezvényt hétfőn a Hotel Hiltonban megnyitva Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra a gazdasági és technológiai növekedés szempontjából – tudósít az MTI.

Sztáray emlékeztetett, idén tették közzé az első magyar kormányzati űrstratégiát, amelynek célja, hogy rávilágítson az ágazat erősségeire, kihívásaira, és kiemelt projekteket fogalmazzon meg, mert nagy jelentősége van annak, hogyan összpontosít Magyarország „az űrágazatban rejlő üzleti lehetőségekre”.

A magyar űrstratégiában szó van az első magyar kereskedelmi műhold felbocsátásáról, az „emberes űrrepülésről”, az űrkutatás oktatásának megerősítéséről, és arról, hogy az ország jobban részt vesz az űrkutatással kapcsolatos nemzetközi kezdeményezésekben. Az államtitkár azt mondta, „a kormány elkötelezett amellett, hogy kutatóűrhajóst küldjön a nemzetközi űrállomásra, azért, hogy

magyar tudományos kísérleteket végezzen és eszközöket validáljon a mikrogravitációban”.

Miután Magyarország 2015-ben belépett az Európai Űrügynökségbe, megnégyszerezte az űrtevékenységre fordított költségvetését. Együttműködik az ország például az Axiom Space nevű amerikai céggel, amely kijelölt partner a magyar űrhajós küldetés megvalósításában. Az Orosz Űrügynökséggel a hagyományos együttműködés még az Interkozmosz program idejére nyúlik vissza, és már kilenc kétoldalú megállapodást kötött Magyarország más országokkal is Brazíliától Izraelig, Szingapúrtól Törökországig.

A megnyitó utáni sajtótájékoztatón Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa azt mondta, elkezdődött a második magyar tudományos űrhajós misszió,

a Hungarian to Orbit (Hunor) program

toborzása, amelyre elektronikusan, a hunor.gov.hu oldalon lehet jelentkezni 2022. január 31-éig. Mivel tudományos misszióról van szó, a nemzetközi standardoknak megfelelő testmagasság, testsúly és más paraméterek mellett kifejezetten fontos a felsőfokú végzettség, az angol és lehetőleg orosz nyelvtudás, valamint a mentális stabilitás és a csapatban dolgozás képessége. A leendő magyar űrhajóst a jövő évben választják ki, ezután zajlik majd a fizikai felkészítés és tudományos képzés – tette hozzá Ferencz Orsolya.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusa a koronavírus-járvány miatt félig az online térben zajlik, de a résztvevők – az űrkutatás népszerűsítése érdekében – egyetemista és középiskolás diákokkal is találkoznak  Budapesten, Miskolcon, Győrben, Debrecenben és Kecskeméten.  Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutatóűrhajós bejelentette, a halottak napja alkalmából a résztvevők emlékfát ültetnek a Városligetben az elhunyt űrhajósok tiszteletére.

 Leadkép: Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitóján a Hotel Hiltonban 2021. november 1-jén. MTI/Kovács Attila

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.