MÚOSZ: ismét törvényt sértett a közmédia, tényként kezelték az Elk*rtuk hazugságait

  • narancs.hu
  • 2021. november 4.

Fekete Lyuk

A Kossuth Rádió fennhangon magáévá tette Kálomista propagandafilmjének dobrevezését.

"Ismét megsértette a médiatörvényt a közmédia, amikor tényként közölt egy fikciós filmben, az alkotói fantázia által kreált, hamis vádat egy valós személlyel szemben. Kivártuk a szükséges időt, hogy indult-e bármilyen eljárás a törvénysértő cselekedet miatt, de ha indult is, arról semmilyen hírt nem adott a közmédia" - írja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Hogy pontosan mi is történt a közmédia szakmai berkein belül? Hát, csak a szokásos:

"Október 26-án, kedden, a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy 65 évvel ezelőtt Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd azt mondta, hogy „ugyanezen az elven” döntött Dobrev Klára is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről” - részletezi a MÚOSZ. 

Vagyis: a közmédia műsorvezetője tényként kezelte az előző héten bemutatott Elkxrtuk című film narratíváját.

A Médiatörvény a közszolgálati médiaszolgáltatásról a 82.§ 1-es pont m) bekezdésében úgy fogalmaz: … a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás, illetve a 2-es pont a) bekezdésben még hozzáteszi: törekszik a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban.

A Magyar Rádió az idézett műsorában a médiatörvénynek mind a két pontját súlyosan megsértette - állapította meg a MÚOSZ. "A műsorvezető tényként állított valamit, ami a film készítői által bevallottan is csak az alkotói  fantázia terméke. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk