Orbán Viktor bekerül az aleppói keresztények történelemkönyvébe

  • narancs.hu
  • 2018. január 9.

Fekete Lyuk

Bizonyára "a kétmillió eurós támogatás" címszó alá.

"Boldoggá tett meleg fogadtatásom, továbbá az ön érdeklődése és aggodalma szenvedő népem iránt. Sohasem fogom elfeledni a vendéglátást és az állhatatos segítséget, a kétmillió eurós támogatást, amelyet népem megsegítésére adott. Mindez bekerül Aleppó keresztényeinek történelemkönyvébe, azon keresztényekébe, akik fennmaradásukért és jelenlétükért küzdenek Szíriában, olyan földön, amelyen a kereszténység született" - írta levelében Aleppó érseke, amit Magyarországnak és Orbán Viktornak küldött, hogy köszönetet mondjon az üldözött közel-keleti keresztények megsegítéséért, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Az érsek megemlíti, hogy barátainak küldött újévi üzenetében kiemelte: Orbán Viktortól "kaptam a legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot, amelyet valaha is remélhettem. Áldott legyen Magyarország népe miniszterelnökével együtt, élvezhessék a támadástól mentes békét és a szabadságot!"

A miniszterelnök december 20-án látta vendégül munkaebéden az egyházi vezetőt. A találkozón elhangzott, hogy Magyarország anyagi támogatást nyújt a szíriai harcokban lerombolt egyik iskola újjáépítéséhez, és segíti a helyi keresztény közösséget ottani diákok magyarországi ösztöndíj-lehetőségének biztosításával. December végén pedig már meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a magyar kormány 620 millió forinttal támogatja Szíriában az Aleppói Görög Katolikus Érsekség oktatási fejlesztési programját.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk