A kormánypropaganda azt állítja: a január 19-én tüntető diákok iskolakerülők, akik kihagyják a testnevelésórát

  • narancs.hu
  • 2018. január 8.

Fekete Lyuk

Hogy fordulhat elő Orbán Viktor országában, hogy valaki ellógja a tesit?

Várni kellett ugyan pár napot, de a kormánypropaganda ma már szerencsére értelmezte a napok óta terjedő eseményt, vagyis hogy a diákok január 19-én tüntetni készülnek a Parlament előtt, és úgy tiltakoznak a jelenlegi oktatási rendszer ellen, hogy aznap nem mennek iskolába. Már közel nyolcezren jeleztek vissza a Facebook-eseménynél, így a kormányzati harsona is szolgálatba állt, és megírta, hogy ez nagyon nem okés.

„Azt sem tudjuk, hogy aki délelőtt mégis elmegy iskolába, azt szívesen látják-e a tüntetők…” – szól a Magyar Idők online jegyzete, amely nem érti az összefüggést „a délelőtti iskolakerülés és a délutáni tünti között”.

Majd tovább is megy, és felteszi a kérdést, hogy „kinek és melyik fenti pontban segít az, ha ugyanaznap délelőtt valaki nem írja meg dolgozatát, nem végez el egy kísérletet kémiából vagy fizikából, nem elemez verset, vagy kihagyja a testnevelésórát”. Ez egyértelműen a mű tetőpontja, ugyanis a „mindenáron legyen heti öt testnevelés, akkor is, ha terem sincs” koordináta-rendszerben valóban nehéz értelmezni, ha valaki úgy akarja elmondani a véleményét, hogy tiltakozásul kihagy egy napot az iskolából. Ad absurdum: nem megy be a tesiórára.

Van azonban egy rövidke folytatás, ami persze csak az előhang, a tüntetés előtt közvetlenül vélhetőleg jönnek a „Soros pénzeli a diákokat”, és „a pártok heccelik a diákokat” szólamok. Most viszont egyelőre csak ennyi jutott: „Mert, ha az iskolakerülés bármelyik vagy több fenti pontra is megoldást kínál a szervezők szerint, esetleg arról is szó lehetne, hogy a péntekeket iskolakerülő, bocs, Ne menj suliba, vagy #nemleszeksuliban napnak vezessük be most rögtön!”

Címlapkép: MTI/Marjai János

Figyelmébe ajánljuk