Rácz Zsófia: „Számos példát láthatunk arra, hogy a hagyományos diplomaszerzés-munka sorrend megfordult”

  • narancs.hu
  • 2020. január 16.

Fekete Lyuk

Interjút adott a 22 éves helyettes államtikár.

„Ez a törvénymódosítás nem értem, nem miattam, hanem a fiatalokért történt. Itt lehetőség nyílt arra, hogy egy fiatal képviselje a fiatalokat, akkor is, ha a szakmai tapasztalata mellett még nincs meg a diplomája. De kizárólag erre a pozícióra érvényes a változtatás” – mondta Rácz Zsófia a Mandinernek adott interjújában.

Ahogyan azt a Narancs.hu is megírta, a kormány úgy módosította a törvényt, hogy a még diplomával nem rendelkező Ráczot helyettes államtikárrá lehessen kinevezni, ugyanis erre korábban nem volt lehetőség. A fiatal politikus erre a felvetésre azt mondta a kormánypárti lapnak:

„Nem értek egyet ezzel, hiszen én is meg fogom szerezni a diplomámat. Nem intézményt vezetek vagy ellátórendszert koordinálok, hanem az a feladatom, hogy a fiatalokat képviseljem, és segítsem a nekik szóló kormányzati intézkedések bővítését. Szerencsére kiváló – nálam bölcsebb és jóval tapasztaltabb – szakemberekre támaszkodhatok, így én nem az adminisztratív és bürokratikus feladatokkal, hanem a fiatalok és a kormány közti sikeres együttműködés kialakításával foglalkozom.

Egyébként pedig számos példát láthatunk arra, hogy a hagyományos diplomaszerzés-munka sorrend megfordult, elég csak az ügyvédi irodákban dolgozó joghallgatókra gondolni. Én sem hobbiból járok három éve jogi egyetemre, nem tennék így, ha úgy gondolnám, hogy nem szükséges és fontos a felsőfokú végzettség. Szerintem minden joghallgatótársam nevében mondhatom: nálunk jobban senki nem várja, hogy a kezünkben legyen a diploma”.

Figyelmébe ajánljuk