„Én vagyok a jó fiú” - Ulrich Thomsen színész

Film

Forgatott Thomas Vinterberggel, Tom Tykwerrel, Susanne Bierrel és Szász Jánossal, játszott a Banshee és a Feketelista című sorozatokban. A híres dán színészt a héten debütáló Kisvárosi gyilkosok című fekete komédiában is láthatjuk. Kolbászokról, kritikusokról, lakóautókról és a nagy lóvéról beszélgettünk.

Magyar Narancs: Az általános vélekedés szerint komédiázni jóval nehezebb, mint drámázni.

Ulrich Thomsen: A dráma gyerekjáték a komédiához képest. Mondok egy példát: merengve bámulom a messzeséget az ablakomból, komor arccal fixírozom a horizontot, alant hullámokat ver a tenger, és felhangzik valahol egy hegedű. A közönség képben van, tudja, dráma van, nagy dráma, ez a pasas elvesztette a feleségét meg a gyerekét is, persze hogy nem maradt más szegénynek, mint a horizont fixírozása. Ez aztán eltarthat percekig is. A komédia sokkal gyorsabb és ezért jóval neccesebb dolog. Amit e műfajban el lehet követni, abban számomra Peter Sellers a csúcs. A Lány a levesemben egyszerűen zseniális.

false

MN: Peter Sellers szinte bárkit képes volt utánozni. És ön?

UT: Ebben én nem vagyok jó. Az egyedüli ilyen képességem a De Niro-arc; Robert De Niro arckifejezésében jó vagyok. Sellers mellett vannak más kedvenceim, Ricky Gervais például. A mozifilmjei felejthetők, de amit A hivatal című sorozatban David Brentként művelt, az felejthetetlen. A Futottak még is príma sorozat volt. Vagy ott a Waczak Szálló John Cleese-zel. Annyiszor láttam, hogy kívülről fújom az összes poént.

MN: A stand-upot kipróbálná?

UT: Ha egy reality show-ban ezt kapnám feladatul, nem félnék kipróbálni, de stand-up karrierterveim azért nincsenek. Színészként bármit szívesen kipróbálok, nem félek semmitől. Nem színészként azért más a helyzet, az ejtőernyőzést és a bungee jumpingot, azt hiszem, nem nekem találták ki, de színészként minden jöhet. Ami a komikusi munkát illeti, ott minden az időzítésen múlik. Óraműpontossággal kell csinálni, máskülönben csak valami kínos dolog jön ki belőle. De ami még ennél is nehezebb volt a Kisvárosi gyilkosokban, az a tájszólás elsajátítása. A külföldi füleknek alighanem teljesen közömbös, de a filmben erős tájszólással beszélünk.

MN: Aki tájszólással beszél Dániában, tartania kell attól, hogy lenézik?

UT: Tudja, hogy van ez; minden tájszóláshoz kapcsolódnak bizonyos előítéletek, ezek jól ismertek az adott országon belül. Nyilván Magyarországon is így van. A filmben jyllandi tájszólással beszélünk, Jylland Dánia azon része, amely Németországgal határos. A Dániában honos sztereotípia szerint a jyllandiak meglehetősen naiv emberek. És igen, vannak, akik bizonyára lenézik őket, akadnak olyanok, akik szerint a jyllandiak hülyék.

Kisvárosi gyilkosok

Kisvárosi gyilkosok

 

MN: A németekkel szemben is őriznek ilyen sztereotípiákat?

UT: Csak a szokásosakat. A németekkel szemben mindig is lesznek sztereotípiák. Még mindig nyögik azt a két háborút, amelyeket őt kezdtek.

MN: Szász János filmjében, A nagy füzetben náci tisztet játszott. A náciknál nincs is nagyobb klisé a filmekben.

UT: Jó, de ez a pali azért enyhén szólva is összetettebb figura volt, mint a filmes átlagnáci. Mert nemcsak náci, de meleg és pedofil. És fél a háborútól. Ideális esetben a figura nem csak egy egyenruha, több annál. Az egyenruha szinte magától eljátssza a nácit, ami az egyenruha mögött van, ahhoz kell a színész.

MN: Egyszer azt nyilatkozta, hogy szimpla gonoszokat nem szokott elvállalni – hacsak nem valami irdatlan nagy összeget ajánlanak. Volt, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot kapott?

UT: Akkora összeget még sosem ajánlottak. Vagyis hát, ott volt az a film, várjon, mi is volt a címe? A Hitman. A számítógépes játék filmváltozata. Ott tényleg akkora pénzzel kínáltak meg. A menedzserem biztatott, hogy fogadd el, nem fogod megbánni. Semmi dolgom nem volt éppen akkor, elvállaltam. Nézze, annyi mindenképp a film javára írható, hogy jól nézett ki. És Timothy Olyphant volt a főszereplő.

Thomsen & Olyphant

Thomsen & Olyphant

 

MN: Nemcsak színészként, de hobbifestőként is közismert. Leghíresebb képe Mads Mikkelsent ábrázolja, a művet kollégája 50. születésnapjára készítette. Mi volt a legnehezebb Mikkelsen megfestésében?

UT: Könnyű munka volt, néhány órámba telt csupán. Persze lehet, hogy egy kicsit még dolgoznom kellett volna a részleteken. A végtelenségig el lehet pepecselni a nüanszokon. Az sem hátrány, ha a kép hasonlít az alanyra. De nem Mads Mikkelsen az egyetlen, akit az 50. születésnapjára megörvendeztettem a portréjával. Egy másik barátomat is megfestettem a fél évszázados fennállása alkalmából. Volt, aki a 40.-re kapott tőlem festményt. Apámat a 70. születésnapján örökítettem meg. A Kisvárosi gyilkosok rendezőjét, Ole Bornedalt is megfestettem. Neki is születésnapja volt, de már nem emlékszem, kerek volt-e az évforduló. Nem forgolódok festők között, nem veszek részt a képzőművészeti világban, nekem ez tényleg nem más, mint puszta élvezet.

MN: És ön mit kapott Mikkelsentől az 50. születésnapjára?

UT: Semmit. Kettőnk közül én vagyok a jó fiú, ő meg a rossz. Csak magára tud gondolni. Mentségére legyen mondva, hogy meg sem ünnepeltem a születésnapomat, épp Londonban forgattam egy Johnny Depp-filmet, a Mortdecait. A feleségem és a két gyerekem meglátogattak, étterembe mentünk. Ennyi volt.

Mads & Ulrich

Mads & Ulrich

 

MN: A Mortdecait porig alázták a kritikusok. A dán ítészek a Kisvárosi gyilkosokkal sem voltak kíméletesek.

UT: Kritikusok… Vicces egy embercsoport. Mi a baj azzal, ha egy mozi csak szórakoztatni akar? Nem kell minden filmnek nagy társadalmi kérdéseket feszegetnie. Ott van például a Twister. Miről szól? Hurrikánokról. Másfél óra hurrikánokkal. Miért kell ebbe belekötni? A kritikusok egy része elvetélt filmes. Ismerek pár ilyet. És vannak a személyeskedők, akik kipécézik maguknak ezt vagy azt a rendezőt, ahelyett, hogy a tartalommal foglalkoznának. Volt idő, egyszer régen, amikor a kritikus szava még számított, amikor az emberek még olvastak újságot. Ma, a közösségi média korában mindenkinek megvan mindenről a véleménye, és mindenkinek megvan a maga kis nyilvánossága is. A kritikusok ma már nem annyira számítanak.

MN: Azért van olyan kritikus, akiben megbízik?

UT: Vannak kritikusok, akik értenek a dolgukhoz. Ilyen volt Roger Ebert, az amerikai filmkritikus. Okos fickó volt. Ami a Kisvárosi gyilkosokat illeti, valóban nem sok jó kritikát kapott itt, Dániában, viszont rengetegen megnézték. Ha, teszem azt, 500 ezren megnéznek egy filmet, mit számít az a 2–3 ezer, aki a kritikák miatt távol marad? Produceri szempontból nem oszt, nem szoroz. És mit számít az, ha a film a kutyát sem érdekli, de a kritikusoknak néhány ezer embert sikerül meggyőzniük, hogy nézzék meg? Úgyszintén nem sokat. A filmnek így is, úgy is lőttek. Amit most elmondtam, azt Dániára értem, hogy máshol hogy van, azt nem tudom. Talán Amerikában a kritikus szava többet számít. A színházi kritika más, az talán még ma is ki tud nyírni egy előadást. De ami a filmeket illeti, a haverok ajánlása sokkal többet nyom a latban, mint bármilyen profi kritika.

MN: Volt, hogy visszaszólt nyilvánosan egy-egy lehúzó kritika írójának?

UT: Sosem írtam válaszcikket, ha erre gondol, de amit magának is elmondtam, azt közöltem egy-két kritikussal is, amivel persze sikerült megsértenem őket. Az emberek túlnyomó többsége, és ezt nem elítélően mondom, a reklámokból tájékozódik, és nagy ívben tesz a nagybetűs filmművészetre. Őket a termék érdekli. Ilyen a biznisz.

MN: A filmes bizniszben a sztárság fokmérője, hogy kinek mekkora lakókocsija van a forgatáson. A lakókocsik méretét tekintve ön mikor ért a csúcsra?

UT: A legnagyobb lakókocsim akkor volt, amikor Tom Tykwer filmjében, A bűn árfolyamában játszottam. Én voltam a rosszfiú, Clive Owen a jó. A hálószoba mellett rendes nappalija is volt. Mármint a lakókocsinak. Lehet, hogy csak valami tévedésnek köszönhettem a luxust. A Hitman forgatásán is igen méretes és lakájos trailerem volt. Amúgy Amerikában sem minden a méretről szól, amikor a Banshee című sorozatot forgattam, egy teljesen átlagos lakókocsi volt a szállásom.

Ulrich & Clive

Ulrich & Clive

 

MN: A dán film nagyágyúi, Lars von Trier és Nicolas Winding Refn rendszeresen beszólogatnak egymásnak a sajtóban. Ön kinek az oldalán áll a titánok háborújában?

UT: Nem is tudtam, hogy háború van. Háború van?

MN: Hol az egyik üzen a másiknak, hol a másik.

UT: Attól még, hogy a sajtóban ilyesmiket olvas, az még nem jelenti, hogy igaz is. De most, hogy mondja, mintha valóban olvastam volna, hogy Nicolas mondott valamit. Lehet, hogy csak viccelt, ki tudja. Én Lars és Nicolas filmjeit egyaránt nagyon bírom. Mindketten érdekes rendezők.

MN: Ön is kipróbálta magát rendezőként, hamarosan a második filmjébe kezd. Ami, mint hírlik, kolbászokról és a rasszizmus természetéről fog szólni. Hogy jönnek a kolbászok a rasszizmushoz?

UT: Egy amerikai kisvárosban találkozik a kettő. Fekete komédia lesz. Semmi sem amerikaibb, mint a német kolbász – ez a mélységes irónia fogja áthatni a filmet. Tegyük ezt a kisvárost újra naggyá – mondja a film főgonosza. Gondolom, tudja, honnan a szlogen. Szóval, a rosszfiú egy csakis fehérek lakta várost akar, ahol nincs egy szem külföldi sem. Na, de mit kezd egy ilyen fickó a német kolbásszal? És egy olyan emberrel, aki a kolbászt használná békéltető eszköznek? Donald Trump és Ted Cruz gondolatvilága köszön vissza a történetben. Igazi, poros amerikai, kisvárosi történet lesz, Sam Shepard stílusában. Lesz benne minden: sok kolbász, egy kis szerelem, barátság.

MN: Személyesen is ismeri a poros, amerikai kisvárosok lakóit?

UT: A Banshee-t Észak-Karolinában forgattuk. Volt alkalmam találkozni velük. Nagyon kedves, nagyon szívélyes emberek, csak épp nem szeretik a feketéket vagy a muszlimokat, noha még sosem találkoztak egyetlen muszlimmal sem.

Banshee

Banshee

 

MN: Magyarország igazi kolbásznagyhatalom. Ön többször is forgatott nálunk, volt alkalma megismerni a kolbászkultúránkat?

UT: Nemrég forgatási helyszínek után kutattam Los Angelesben, rendesen kiautóztam a városból, és tudja, mit látok az út szélén? Kis házikó, mellette benzinkút és egy tábla: „40-féle magyar kolbász”. Érik az embert néha ilyen meglepetések. Egyébként már évek óta vegán vagyok.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.