Tartalom

(2017-06-29)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Így dolgoznak

Múlt pénteken a sokadik körben csak átverte az Országgyűlésen a Fidesz a plakáttörvényt (lex Simicskát, lex Csicskát), hivatalos nevén a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosítását. A módosítás lényege, hogy a parlamenti pártok a jövőben csak a hirdető listaárán – azaz mindenféle kedvezmény igénybevétele nélkül – helyezhetik ki köztéri plakátjaikat. Értelme meg annyi, hogy a Fidesz rövid úton leszedethesse Simicska Lajos plakátcégeinek felületeiről a Jobbik vélhetően tényleg jutányos áron közzétett óriásplakátjait (amelyek fő üzenete: Orbán lop).

A szerk.

A szerk.

A rom

Kedves testvéreink, idézzük fel most Balog Zoltán emlékét, még ha töredékesen, nagy kihagyásokkal, a szívünkbe költözött szomorúság miatt csapongva is. Ezen erőfeszítésünkben jobbára egy majd nyolc éve megjelent, pompás cikkünkre hagyatkozunk, melyben részletesen, úgyszólván színről színre elmeséltük, hogy az ózdi lelkészcsaládból származó ifjú tulajdonképpen milyen rendes ember is volt egykor. (Lásd: A színes eminenciás, 2009. október 8.)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Egy-két kellemetlen forduló

A CEU-törvény, az Alkotmánybíróság és az unió jövője

Április elején az Országgyűlés rohamtempóban megalkotta a CEU-törvényt, majd két hete, sokkal komótosabban – a Velencei Bizottság tanácsadó véleményének tervezetét bevárva – elfogadta a civiltörvényt is. Sem a kormányt, sem a nép választott képviselőit, sem a köztársasági elnököt nem hatották meg a kitartóan tüntető tíz­ezrek, a társadalmi nyilvánosság maradék eszközeit tiltakozásra használó százak, köztük elismert magyar jogászok, az óvatosságra intő nemzetközi szervezetek (például az EU különböző fórumai), az aggodalmuknak hangot adó külföldi kormányok és az értetlenkedő európai politikai pártok.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Utánuk az özönvíz

A magyar kormány már június közepén elfogadtatta a parlamenttel a jövő évi költségvetési törvényt. Gyorsan változó világunkban nehéz ugyan másfél évre előre tervezni, de kormányunk kiváltságos helyzetben van, hiszen egy maga alkotta jogszabály jóvoltából bármikor a tetszése szerint módosíthatja a költségvetést. (Az ideit legutóbb éppen most, a jövő évi megszavazásával együtt írták át.)

Külpol

Nekrológ

Külpol

I like Birne

Helmut Kohl (1930–2017)

Amikor vége lett, mindenki fellélegzett. Nem most, hanem 2000-ben, amikor feleségén, Hannelorén kívül már senki, a pártja sem állt mellette. Van ez így néha: az ember magára marad a feleségével.

Belpol

Interjú

Belpol

„A legfelső hadúr parancsára”

Vekerdy Tamás pszichológus az oktatási rendszerről

Évtizedek óta kritizálja a magyar oktatáspolitikát, de most úgy látja, minden eddiginél rosszabb irányba megyünk. Szerinte a Rákosi-rendszer mintájára alakították át az oktatást, az iskola pedig egyenesen megbetegíti a diákokat. A szülőknek azt tanácsolja: legyenek cinkosai a gyereküknek.

Szociális szövetkezetek a törvénymódosítás után

Belpol

Ezt is tönkreteszik

A szociális szövetkezetek tagjai eredetileg csak természetes személyek lehettek, ám egy jövőre hatályba lépő törvénymódosítás értelmében kötelezően fel kell venniük tagnak önkormányzatot vagy karitatív szervezetet. A szövetkezetek döntés előtt állnak: megszűnnek, átalakulnak, vagy eleget tesznek az új előírásnak. Ha tudnak.

A 3-as metró felújításának eddigi kudarcai

Belpol

Nincs fény az alagút végén

A 69 milliárd forintba kerülő „felújított” orosz kocsikat a rendszeres meghibásodások miatt ideiglenesen kivonták a forgalomból, míg az alagút, illetve az állomások felújítására szóló pályáztatás a túlárazások miatt egy éve húzódik. A bejelentkezett cégek közül nem egy ellen vizsgálódnak korrupció gyanúja miatt – pedig lelkes támogatói a magyar focinak.

A 2014-es baloldali egység kudarca és tanulságai – II.

Belpol

Roncsderbi

Ma már a közös lista mellett kardoskodó szocialisták is belátják, jobb lett volna Bajnai Gordonra hallgatni és elfogadni a koordinált indulást. A 2014-es kampány hajrájában a Fidesz olyan ütéseket vitt be az Összefogásnak, amit a Mesterházy Attila primátusát elfogadó közös lista miatt nem tudtak hárítani. Múltidéző sorozatunk második része.

Interjú

Belpol

„Mint a nagy királyok”

Wittinghoff Tamás polgármester Budaörs és a kormány harcairól

Első fokon megnyerte Budaörs önkormányzata az iskolák átvételének ügyében indított kártérítési pert az állam ellen. Wittinghoff Tamás szerint más esetekben is látszik, hogy a Fidesz kifejezetten bünteti Budaörsöt. A polgármester jövőre kormányváltást szeretne, ennek esélyeiről is kérdeztük.

Könyv

Interjú

Könyv

„Én még taccsra emlékszem”

Daniss Győző író, újságíró

Tudják, mi az a pacuha? Vagy a választási malac? Krumpligánicát biztosan ettek, legfeljebb dödöllének hívták. Efféle, eltűnőben lévő szavakat gyűjt össze a Mit jelent? diákszótár.

Könyv

Könyv

Kiforratlan érzékenység

Truman Capote: Pille a lángban. Ifjúkori elbeszélések

Mihez kezdjen az ember egy vitathatatlan zseni elkallódott, elfelejtett, kiadatlan kéziratával, sok-sok évvel a szerző halála után, egy másik kultúrában, egy másik történeti korszakban?

Zene

Koncert

Zene

Csapatépítők

Arcade Fire az INmusic Fesztiválon

Egyre több nívós külföldi előadó látogat el Magyarországra klub-, illetve arénakoncertet adni, és a fesztiválokon is sok izgalmas zenekart láthattunk már, de valamiért úgy hozta a sors, hogy az elmúlt bő tíz év egyik legmeghatározóbb együttese elkerüli hazánkat. A Win Butler – Régine Chassagne házaspár vezette Arcade Fire még sosem járt nálunk, így aki el akarta csípni őket, annak Zágrábig kellett utaz­nia a meglepően olcsó jegyárakkal működő INmusic Fesztiválra.

Opera

Zene

Mint a rómaiak

Wagner: Rienzi

A fásult Richard Burton – mint Wagner – kényszeredetten elhúzza a száját, miközben egy katonazenekar éppen a Rienzi nyitányát játssza a tiszteletére: a hajdan annyit szapult Wagner-tévésorozat egyik telitalálata volt ez a történeti-biográfiai szempontból oly hitelesen exponált pillanat.

Interjú

Zene

„Jacksonért odavannak”

Damján Gyula utcazenész

Milyen egy magyar utcazenész élete Japánban és Amerikában? A szaxofonos Damján Gyula Floridában és Nagaszakiban tölti az év nagy részét, de időnként hazajár, és ha hagyják, itthon is játszik. Japánban ő honosította meg a Tavaszi szél vizet árasztot, de Michael Jacksonnal még a magyar népdal sem vetekedhet.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A helyi rádiózás végnapjai

Andy Show

Nagy boldogság töltötte be minap a paksi Fortuna Rádió stúdióját; június 23-án este az adó műsorvezetői összezsúfolódtak a mikrofonok előtt, és a technika új és még újabb vívmányait kihasználva élőben (és a Facebookon is követhető módon) kapcsolódtak be a Sárgödör téren zajló Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál eseményeibe.

Színház

Interjú

Színház

„Naplót írok, keményen”

Patkós Márton színész

Egy éve végzett a Színművészetin, azóta az Örkény Színház tagja jobbnál jobb szerepekkel, most pedig az évad színésze díjat is megkapta, ami azért is nagy szó, mert a közönség szavazza meg. Elmondja, mit gondol színházról, saját magáról, félelmekről és feldolgozhatatlan traumákról.

Film

Film

„Én vagyok a jó fiú” - Ulrich Thomsen színész

Forgatott Thomas Vinterberggel, Tom Tykwerrel, Susanne Bierrel és Szász Jánossal, játszott a Banshee és a Feketelista című sorozatokban. A híres dán színészt a héten debütáló Kisvárosi gyilkosok című fekete komédiában is láthatjuk. Kolbászokról, kritikusokról, lakóautókról és a nagy lóvéról beszélgettünk.

Tudomány

Fokozódó nyári forróság

Tudomány

Melegnyelvek ideje

Mennyivel lesznek gyakoribbak és súlyosabbak a hazánkat is sújtó hőhullámok? Ezen a héten még csak egy rövidebb hullám izzaszt meg minket, de nem árt felkészülni a hosszabb forró periódusokra.

Lélek

Elvonókúrák kóros netezőknek

Lélek

Kell, hogy lájkoljanak

Speciális táborokban kezeltethetik magukat a netfüggők Amerikában, hogy lejöjjenek a hálóról. Mire jó és mennyibe kerül a digitális detoxikáció? Ezt jártuk körül egy Seattle-ben működő, digitálisdetox-tábor alapítójával.

Hogyan beszéljünk a gyerekkel az öngyilkosságról?

Lélek

Nagypapa a szigeten maradt

Magyarország öngyilkossági mutatói a második legrosszabbak Európában, még sincs a piacon egyetlen olyan könyv sem, amely segítene a szülőknek elmagyarázni egy családtag öngyilkosságát és feloldani a traumát.

Gasztro