chili&vanília

Szilvalekváros derelye

Gasztro

Az egyik legfinomabb házias fogás.

Leginkább hétvégi projekt a derelye, mivel finoman szólva nem egy villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is, főleg a nudlibizniszbe, ha az is készül. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és betöltve sem bírja a strapát, a megformázott derelyéket (gombócokat, nudlikat) viszont remekül lehet fagyasztani (a módszert lásd lejjebb). Az egyik legfinomabb házias fogás, inkább nyáron állunk neki, főleg, hogy szilvaszezon nincs szilvás gombóc nélkül. Derelye esetében a sűrű – noszvaji vagy panyolai – szilvalekvárral töltött változat is nagyszerű. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fajtájú – szétfövő, lisztes – burgonyát használjuk, ezen áll vagy bukik a derelye/gombóc sikere. Remekül le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcára helyezve egyesével lefagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba, különben egy nagy tömbbé állna össze az egész.

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (kb. 45–50 derelyéhez

1 kg szétfövő burgonya (sárga héjú, pl. Ella fajtájú)

1 egész tojás

3 dkg libazsír

25–30 dkg liszt és még egy kevés a szóráshoz

2 evőkanál búzadara

Töltelék:

Kb. 35 dkg sűrű szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg zsemlemorzsa (vagy panko és zsemlemorzsa vegyesen)

fahéj, porcukor

 

 
 
 

1. A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 45 perc alatt) teljesen puhára főzzük. Annyira hűtjük le, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, de még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük.

2. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, amely lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk.

3. A bucit négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a széleket egyenesre igazítjuk, majd derelyevágóval vagy késsel egyforma, kb. 5 centiméteres négyzeteket vágunk belőle. A fele kockára egy-egy kiskanálnyi (kb. 7 grammnyi) sűrű szilvalekvárt teszünk (habzsákból a legegyszerűbb). Beborítjuk egy másik négyzettel, a széleket összenyomkodjuk. Lisztezett tálcára tesszük, amíg a többi tésztával dolgozunk. (Készíthetünk vegyesen, derelyét és gombócot is, vagy nudlit. A gombóchoz hengerré formázzuk a tésztát, majd levágunk egy darabot. A tenyerünkben kilapítjuk, és a korongokat megtöltjük egy-egy szilvával, majd gombóccá formázzuk. Ha pedig nudlit is készítünk, akkor egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 centi hosszú, 1 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 centis darabokat szeletelünk belőle.)

4. A derelyét forró, lobogó, sós vízben kifőzzük. Addig főzzük – kb. 8 percig –, amíg feljönnek a víz tetejére.

5. Miközben fő a derelye, elkészítjük a morzsát. Az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát (lehet vegyesen zsemlemorzsa és panko). A derelyét meghempergetjük a morzsában. Tálaláskor megszórjuk fahéjjal és porcukorral vagy darált mákkal és kevés porcukorral.

 

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

A lapszám további cikkei itt érhetőek el >>>

Heti hírlevelünkre itt tud feliratkozni >>>

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.