chili&vanília

Szilvalekváros derelye

Gasztro

Az egyik legfinomabb házias fogás.

Leginkább hétvégi projekt a derelye, mivel finoman szólva nem egy villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is, főleg a nudlibizniszbe, ha az is készül. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és betöltve sem bírja a strapát, a megformázott derelyéket (gombócokat, nudlikat) viszont remekül lehet fagyasztani (a módszert lásd lejjebb). Az egyik legfinomabb házias fogás, inkább nyáron állunk neki, főleg, hogy szilvaszezon nincs szilvás gombóc nélkül. Derelye esetében a sűrű – noszvaji vagy panyolai – szilvalekvárral töltött változat is nagyszerű. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fajtájú – szétfövő, lisztes – burgonyát használjuk, ezen áll vagy bukik a derelye/gombóc sikere. Remekül le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcára helyezve egyesével lefagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba, különben egy nagy tömbbé állna össze az egész.

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (kb. 45–50 derelyéhez

1 kg szétfövő burgonya (sárga héjú, pl. Ella fajtájú)

1 egész tojás

3 dkg libazsír

25–30 dkg liszt és még egy kevés a szóráshoz

2 evőkanál búzadara

Töltelék:

Kb. 35 dkg sűrű szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg zsemlemorzsa (vagy panko és zsemlemorzsa vegyesen)

fahéj, porcukor

 

 
 
 

1. A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 45 perc alatt) teljesen puhára főzzük. Annyira hűtjük le, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, de még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük.

2. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, amely lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk.

3. A bucit négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a széleket egyenesre igazítjuk, majd derelyevágóval vagy késsel egyforma, kb. 5 centiméteres négyzeteket vágunk belőle. A fele kockára egy-egy kiskanálnyi (kb. 7 grammnyi) sűrű szilvalekvárt teszünk (habzsákból a legegyszerűbb). Beborítjuk egy másik négyzettel, a széleket összenyomkodjuk. Lisztezett tálcára tesszük, amíg a többi tésztával dolgozunk. (Készíthetünk vegyesen, derelyét és gombócot is, vagy nudlit. A gombóchoz hengerré formázzuk a tésztát, majd levágunk egy darabot. A tenyerünkben kilapítjuk, és a korongokat megtöltjük egy-egy szilvával, majd gombóccá formázzuk. Ha pedig nudlit is készítünk, akkor egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 centi hosszú, 1 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 centis darabokat szeletelünk belőle.)

4. A derelyét forró, lobogó, sós vízben kifőzzük. Addig főzzük – kb. 8 percig –, amíg feljönnek a víz tetejére.

5. Miközben fő a derelye, elkészítjük a morzsát. Az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát (lehet vegyesen zsemlemorzsa és panko). A derelyét meghempergetjük a morzsában. Tálaláskor megszórjuk fahéjjal és porcukorral vagy darált mákkal és kevés porcukorral.

 

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

A lapszám további cikkei itt érhetőek el >>>

Heti hírlevelünkre itt tud feliratkozni >>>

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.