chili&vanília

Szilvalekváros derelye

Gasztro

Az egyik legfinomabb házias fogás.

Leginkább hétvégi projekt a derelye, mivel finoman szólva nem egy villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is, főleg a nudlibizniszbe, ha az is készül. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és betöltve sem bírja a strapát, a megformázott derelyéket (gombócokat, nudlikat) viszont remekül lehet fagyasztani (a módszert lásd lejjebb). Az egyik legfinomabb házias fogás, inkább nyáron állunk neki, főleg, hogy szilvaszezon nincs szilvás gombóc nélkül. Derelye esetében a sűrű – noszvaji vagy panyolai – szilvalekvárral töltött változat is nagyszerű. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fajtájú – szétfövő, lisztes – burgonyát használjuk, ezen áll vagy bukik a derelye/gombóc sikere. Remekül le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcára helyezve egyesével lefagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba, különben egy nagy tömbbé állna össze az egész.

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (kb. 45–50 derelyéhez

1 kg szétfövő burgonya (sárga héjú, pl. Ella fajtájú)

1 egész tojás

3 dkg libazsír

25–30 dkg liszt és még egy kevés a szóráshoz

2 evőkanál búzadara

Töltelék:

Kb. 35 dkg sűrű szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg zsemlemorzsa (vagy panko és zsemlemorzsa vegyesen)

fahéj, porcukor

 

 
 
 

1. A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 45 perc alatt) teljesen puhára főzzük. Annyira hűtjük le, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, de még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük.

2. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, amely lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk.

3. A bucit négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a széleket egyenesre igazítjuk, majd derelyevágóval vagy késsel egyforma, kb. 5 centiméteres négyzeteket vágunk belőle. A fele kockára egy-egy kiskanálnyi (kb. 7 grammnyi) sűrű szilvalekvárt teszünk (habzsákból a legegyszerűbb). Beborítjuk egy másik négyzettel, a széleket összenyomkodjuk. Lisztezett tálcára tesszük, amíg a többi tésztával dolgozunk. (Készíthetünk vegyesen, derelyét és gombócot is, vagy nudlit. A gombóchoz hengerré formázzuk a tésztát, majd levágunk egy darabot. A tenyerünkben kilapítjuk, és a korongokat megtöltjük egy-egy szilvával, majd gombóccá formázzuk. Ha pedig nudlit is készítünk, akkor egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 centi hosszú, 1 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 centis darabokat szeletelünk belőle.)

4. A derelyét forró, lobogó, sós vízben kifőzzük. Addig főzzük – kb. 8 percig –, amíg feljönnek a víz tetejére.

5. Miközben fő a derelye, elkészítjük a morzsát. Az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát (lehet vegyesen zsemlemorzsa és panko). A derelyét meghempergetjük a morzsában. Tálaláskor megszórjuk fahéjjal és porcukorral vagy darált mákkal és kevés porcukorral.

 

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

A lapszám további cikkei itt érhetőek el >>>

Heti hírlevelünkre itt tud feliratkozni >>>

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.