chili&vanília

Szilvalekváros derelye

Gasztro

Az egyik legfinomabb házias fogás.

Leginkább hétvégi projekt a derelye, mivel finoman szólva nem egy villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is, főleg a nudlibizniszbe, ha az is készül. A tésztával kizárólag frissen tudunk dolgozni, és betöltve sem bírja a strapát, a megformázott derelyéket (gombócokat, nudlikat) viszont remekül lehet fagyasztani (a módszert lásd lejjebb). Az egyik legfinomabb házias fogás, inkább nyáron állunk neki, főleg, hogy szilvaszezon nincs szilvás gombóc nélkül. Derelye esetében a sűrű – noszvaji vagy panyolai – szilvalekvárral töltött változat is nagyszerű. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fajtájú – szétfövő, lisztes – burgonyát használjuk, ezen áll vagy bukik a derelye/gombóc sikere. Remekül le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy először egy nagy tálcára helyezve egyesével lefagyasztjuk, és csak utána tesszük zacskóba vagy dobozba, különben egy nagy tömbbé állna össze az egész.

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (kb. 45–50 derelyéhez

1 kg szétfövő burgonya (sárga héjú, pl. Ella fajtájú)

1 egész tojás

3 dkg libazsír

25–30 dkg liszt és még egy kevés a szóráshoz

2 evőkanál búzadara

Töltelék:

Kb. 35 dkg sűrű szilvalekvár

A tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg zsemlemorzsa (vagy panko és zsemlemorzsa vegyesen)

fahéj, porcukor

 

 
 
 

1. A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 45 perc alatt) teljesen puhára főzzük. Annyira hűtjük le, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, de még melegen meghámozzuk, néhány percig hagyjuk állni, kigőzölni, hogy veszítsen a nedvességtartalmából, majd krumplinyomón áttörjük.

2. Még melegen hozzáadjuk a tojást, a libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. A liszt mennyisége a krumplitól függ, olyan tészta a cél, amely lágy, de nem ragad, és tudjuk formázni. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk.

3. A bucit négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, a széleket egyenesre igazítjuk, majd derelyevágóval vagy késsel egyforma, kb. 5 centiméteres négyzeteket vágunk belőle. A fele kockára egy-egy kiskanálnyi (kb. 7 grammnyi) sűrű szilvalekvárt teszünk (habzsákból a legegyszerűbb). Beborítjuk egy másik négyzettel, a széleket összenyomkodjuk. Lisztezett tálcára tesszük, amíg a többi tésztával dolgozunk. (Készíthetünk vegyesen, derelyét és gombócot is, vagy nudlit. A gombóchoz hengerré formázzuk a tésztát, majd levágunk egy darabot. A tenyerünkben kilapítjuk, és a korongokat megtöltjük egy-egy szilvával, majd gombóccá formázzuk. Ha pedig nudlit is készítünk, akkor egy-egy darab tésztát kézzel kb. 15 centi hosszú, 1 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 3 centis darabokat szeletelünk belőle.)

4. A derelyét forró, lobogó, sós vízben kifőzzük. Addig főzzük – kb. 8 percig –, amíg feljönnek a víz tetejére.

5. Miközben fő a derelye, elkészítjük a morzsát. Az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk a morzsát (lehet vegyesen zsemlemorzsa és panko). A derelyét meghempergetjük a morzsában. Tálaláskor megszórjuk fahéjjal és porcukorral vagy darált mákkal és kevés porcukorral.

 

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

A lapszám további cikkei itt érhetőek el >>>

Heti hírlevelünkre itt tud feliratkozni >>>

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyos valóságot arról, hogy nem, a nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésen.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.