A tárkonyos ragulevesek nagy népszerűségnek örvendenek, és készülnek csak zöldségből, vagy különféle húsokból is, például vadhúsból. A vadgasztronómia a régi magyar konyhában előkelő helyet töltött be, ez azonban az elmúlt évtizedekben igencsak megkopott, ritkán kerül a tányérunkra vadhús.
Pedig, ha egy kicsit tájékozódunk, és nyitottan, kíváncsian nézünk a felszín mögé, bizony kiderül, hogy a vadhús nemcsak izgalmas, hanem rendkívül egészséges és mindenképpen újra felfedezendő alapanyag. Magyarországon a német, osztrák vadászati kultúra szerint zajlik a vadászat, nagyjából a kiegyezés után kezdtek el foglalkozni komolyabban ezzel a területtel, aminek köszönhetően a 19. század végére alakult ki a modern vadgazdálkodás. A német nyelvből átvett kifejezések, úgymint nagyvad (Hochwild), apróvad (Niederwild) nem az állatok méretére utalnak, hanem arra a társadalmi rétegre, amelyik számára elérhető volt. A fácán, nyúl, őz szélesebb köröknek, a szarvas, vaddisznó, muflon, zerge a jómódúaké. A vadhús valójában igazi szuperélelmiszer, s a marhahús kiváló, környezetbarátabb alternatívája lehet.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!