chili&vanília

Muszaka

Gasztro

Klasszikus, görög muszaka

Minden a muszaka ellen szól, csupa piros lámpa a recept. Hosszú a hozzávalók listája. Külön edényben, lassan készülő húsragut kell hozzá főzni. Egy másik lábasban, utolsó percben, klasszikus besamelmártást kell összerittyenteni, ráadásul vajjal (!), liszttel (!), tejjel (!). Egy harmadik edényben, külön kell megsütni a padlizsánkarikákat. Na, de a padlizsán! Az menti meg, mert annak viszont dübörög a szezonja, és csodás termelői példányokat lehet most kapni.

A muszaka mára görög nemzeti étellé vált, nincs taverna, amely ne tartaná az étlapon. Pedig a története viszonylag rövid. Mai formáját csak az 1920-as években öltötte magára, egy akkortájt híres görög séf, bizonyos Nikolaosz Celementesz konyháján született, aki jelentősen megváltoztatta az ételt, ekkor vált gyakorlatilag egy rakott padlizsánná, és ekkor került rá a francia konyhából átvett besamel. Előtte más formában évszázadokon keresztül vándorolt az Oszmán Birodalomban, ahol az arab világból és a Közel-Keletről indult hódító útjára maga a padlizsán. Ahány vidék, annyi muszaka, az alábbi változatba például kerül főtt, karikázott burgonya is, egyrészt, mert így a magyar közönségnek még közelebb áll az ízléséhez, másrészt, mert stabilizálja az egész ételt, nem esik szét, és remekül felveszi a kisülő szaftokat.

A muszaka nagy, hétvégi főzős projekt, de egyszer érdemes nekiállni.

Klasszikus, görög muszaka

Hozzávalók (6–8 adag)

Húsragu:

0,5 dl olívaolaj

2 közepes hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

80 dkg darált hús (báránnyal a legfinomabb, de marha is jó, ha kicsit zsírosabb)

1 evőkanál keleti fűszerkeverék (pl. baharat vagy garam masala)

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál fahéj

1 evőkanál szárított oregánó

10 dkg paradicsompüré

2 dl száraz vörösbor

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

4 közepes padlizsán

olaj, só, bors

4 nagyobb szem krumpli, megfőzve, felkarikázva

 

Besamelmártás:

8 dkg vaj

8 dkg liszt

8 dl tej

só, bors, frissen reszelt szerecsendió

10 dkg reszelt pecorino vagy kefalotyri sajt

 

  

A húsragu készítése (előző nap is lehet): az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd erős lángon pirítjuk. Rászórjuk a fűszereket, beletesszük a paradicsompürét, és még néhány percig pirítjuk. Ráöntjük a vörösbort, és erős lángon elforraljuk belőle az alkoholt. Végül beletesszük a hámozott konzervparadicsomot és a dobozzal kimért (1 doboznyi) vizet. Lassú tűzön, lefedve kb. egy órán át főzzük, amíg puha, szaftos ragu lesz (sütőben is készülhet). A padlizsán előkészítése (előző nap is lehet): a padlizsánokat kb. egycentis karikákra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül üzemmód). Egy sütőlapot lefedünk sütőpapírral, majd a papírt meglocsoljuk olajjal. A padlizsánszeleteket rátesszük, és bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak ekkor sózzuk, borsozzuk. Ha másnap dolgozunk csak vele, akkor meglocsoljuk olívaolajjal, így tesszük el. Közben egészben, héjában, sós vízben megfőzzük a burgonyát (ezt is lehet előző nap), meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Az utolsó percben megfőzzük a besamelmártást: egy lábasban vajat hevítünk, majd amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet. Néhány percig keverjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ne ijedjünk meg, először csomós lesz, de utána kisimul. Sózzuk, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot. Takarékon tartjuk, amíg összeállítjuk a muszakát. A muszaka összeállítása: egy 22×30 centis, magasfalú tepsi alját meglocsoljuk kevés olajjal. Kirakjuk egy réteg sült padlizsánkarikával. Erre jön egy réteg karikázott főtt krumpli, ekkor sózunk, borsozunk. Következik a húsragu fele, majd újra egy réteg padlizsán, húsragu, végül burgonya. A tetején elsimítjuk az egész adag besamelt. 200 fokon (alul/felül), 45 percig sütjük.

Mautner Zsófi rovataBlogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.