359 ezer forint volt júniusban a nettó mediánkereset

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 26.

Gazdaság

Laikusként szép adat ez, de az ING vezető elemzője szerint minden várakozást alulmúl.

Kijöttek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kereseti adatai. Ezek szerint a 2024 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók

  • bruttó átlagkeresete 642 000 forint,
  • nettó átlagkeresete (kedvezmények figyelembevételével) 442 000 forint,
  • bruttó mediánkeresete 518 800 forint,
  • nettó mediánkeresete (kedvezmények figyelembevételével) 359 200 forint volt.

A bruttó átlagkereset 13,3, a nettó 13,1, a reálkereset pedig 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A mediánértékek közül a bruttó 15,3, a nettó 15,1 százalékkal haladta meg a tavaly júniusi értéket, de némileg csökkentek az egy hónappal ezelőttihez képest: májusban a nettó mediánkereset még 364 ezer, a bruttó 525 ezer forint volt.

A pénzügyi szektorban a bruttó átlagkereset már elérte az egymillió forintot, az IT-szektorban 995 ezer, energiaiparban 884 ezer forint a bruttó átlag. A három legkevésbé jól fizető szektor a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás, a mezőgazdaság és az „egyéb szolgáltatások” voltak júniusban, előbbiben 408,5 ezer forint a bruttó átlagfizetés, utóbbi kettőben 503 és 505 ezer forint. 

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kommentálta ezt a növekedést a hvg.hu által szemlézett írásában: „Egy ekkora emelkedésre furcsa ezt mondani, ugyanakkor az adat minden elemzői várakozást alulmúlt” – írta. „Ezzel az is bizonyossá vált, hogy a májusi – meglehetősen jelentős – pozitív meglepetés csupán egy egyedi eset volt, és a júniusi adat már belesimult az elmúlt hónapokban látott lassú lemorzsolódást mutató bérnövekedési trendbe. Az átlagbér növekedésének legutóbbi mértéke 2024 eddigi legalacsonyabb üteme. Ugyanakkor azért még így is dinamikus növekedésről és az év eleji várakozásokat messze felülmúló ütemről beszélhetünk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk