A Párbeszéd az euró bevezetését követeli a kormánytól

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. szeptember 24.

Gazdaság

A párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök szakadékba taszította a forintot.

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben azt sürgeti, hogy Magyarország tegyen határozott lépéseket az euró minél korábbi bevezetéséért.

A párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök "szakadékba taszította" a forintot, mert annak az euróhoz és más valutákhoz viszonyított árfolyama még a gazdasági válság idején sem volt ilyen rossz.

A forint pocsék árfolyama azoknak az "egyébként is agyontámogatott" multinacionális cégeknek jó, amelyek euróért adják el a termékeiket, de forintban fizetik a munkásaikat – mutatott rá Burány Sándor. Az árfolyam ezzel szemben nagy problémát okoz azoknak a magyar állampolgároknak, akik forintban kapják a fizetésüket és forintban tartják a megtakarításaikat, mert a rossz árfolyam inflációhoz vezet – tette hozzá.

Ez a gazdaságpolitika ma már semmilyen eredményt nem hoz az ország számára, az exportot sem ösztönzi kellő mértékben – jelentette ki a politikus.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az euró bevezetése több éves folyamat, de már maga az a tény is növelné a bizalmat és segítene a forinton, ha a kormány kinyilvánítaná a bevezetés szándékát.

(MTI)

Hetente újabb történelmi mélypontra esik a forint, ma is ez történt

Már 335 forint 1 euró. De semmi vész, a Magyar Nemzeti Bankot nem érdekli az árfolyam. Hétfő reggel újabb történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben 335,3-ra. A legutóbbi csúcs is csak pár napja volt, pénteken 334,3-ig ment fel az euró jegyzése.

Figyelmébe ajánljuk