Be is zárhatják azt a boltot, amelyik nem hirdeti a kormány kötelező akcióit

  • narancs.hu
  • 2023. május 6.

Gazdaság

A „háborús inflációra” hivatkozva péntek este megjelent a rendelet a kötelező bolti akciókról. Van mentesség, de van büntetés is.

Júniustól szeptemberig kötelesek rendszeresen akciókat hirdetni a nagyobb élelmiszerboltok, bolthálózatok és csomagküldő kereskedők. Az akciók időtartama egy hét kell legyen, a szabály azokra a cégekre vonatkozik, amelyeknek a 2021-es nettó árbevétele az 1 milliárd forintot meghaladta – írja a hvg.hu.

Az akció alatt azt érti a rendelet, hogy termékkategóriánként legalább egy terméket minimum tíz százalékkal olcsóbban kell adni annál, amennyi az előző 30 napban a kereskedőnél alkalmazott legalacsonyabb ár volt. Az akciós termékekből köteles a kereskedő legalább annyit tartani, amennyit tavaly ilyenkor átlagosan eladott belőle.

Mentességet az a bolt élvez, amelyik a rendelet kihirdetésének napján nem forgalmaz minimum 5 különböző, az adott akcióköteles termékkategóriába tartozó terméket.

Így már az sem számít tisztességtelen forgalmazói magatartásnak – noha erről törvény rendelkezik –, hogy a kereskedő a beszerzési árnál olcsóbban árusít. Ez ugyanis általában tilos, de ezt a kivételt alkalmazzák az ársapkák esetén is.

A rendelet húsz termékkategóriát különböztet meg a baromfihústól a halakon át a kenyérig és a gyümölcsökig, de a tea és a kávé és az ásványvizek közül is kell kötelezően akciósat választani.

Ha egy kereskedő megszegi a rendeletet, arra 500 ezer és 3 millió forint közötti büntetés is kiszabható, akár naponta többször. A fogyasztóvédelmi hatóság egy naptól akár fél évig terjedő időre be is zárhatja a boltot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?