Január után alig lesz krumpli a boltokban

  • narancs.hu
  • 2022. december 23.

Gazdaság

Nehéz év volt, az aszály, a válság és az infláció sem tesz jót a hazai burgonyaellátásnak. 

„Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban” – nyilatkozta Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense a 444.hu-nak. Kulich szerint a hiány már augusztus közepén látszódott. 2022 kiemelten nehéz, aszályos év volt a mezőgazdaságban, de nem csak itthon, ugyanis burgonyaszempontból az év több európai országban is kiemelten rossz volt. 

A szövetség úgy számol, hogy átlagosan egy magyar felnőtt egy év alatt 26 kiló burgonyát fogyaszt el. Ez a nyolcmilliós magyar társadalmat nézve a 2022-ben Magyarországon megtermelt 144 ezer tonna krumpli még a közétkeztetésnek és az éttermek igényei nélkül is csak a fogyasztás kétharmadát képes adni. 

A 444.hu cikke szerint a Magyarország évek óta képtelen ellátni krumplival, de a vetésterülete és a termelők száma is csökkent. Kulich szerint a termelők helyzetét a kormány által a krumplira novemberben bevezetett ársapka is megnehezíti a növekvő energiaárak és a forintárfolyam mélyrepülése mellett.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk