Kidurrant a kormány lufija: nem rosszabbak a kelet-európai élelmiszerek

  • narancs.hu
  • 2019. június 24.

Gazdaság

Nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszeripari termékek minősége rosszabb lenne Keleten, mint Nyugaton - állítja az Európai Bizottság.

Nincs bizonyíték arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közel 1400 terméket vizsgált 19 európai uniós tagországban, de a forgalmazott élelmiszeripari áruk rendkívüli sokszínűsége miatt a minta nem volt reprezentatív.

Az áruk mintegy 23 százalékának a csomagolása és az összetétele is azonos volt, míg 27 százalék esetén a különböző összetételt feltüntették a csomagoláson.

Eltérő összetételről, de azonos csomagolásról az esetek 9 százalékában, míg eltérő összetételről, de hasonló csomagolásról az esetek 22 százalékában volt szó, de ezen termékek előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot, és a vizsgált áruk összetételének eltérései sem jelentenek feltétlenül különböző minőséget.

Pár éve Fazekas Sándor, korábbi földművelésügyi miniszter azt nyilatkozta, „a multik nagy arányban gyártanak silányabb minőségű termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra.”

Készült akkor egy Nébih tanulmány is, ami szerint 70 százalékban kisebb vagy nagyobb eltérés tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest.

„Visszautasítjók, hogy a magyar és a kelet-közép-európai vásárlók egyfajta élelmiszer-diszkrimináció áldozatai legyenek” - fogalmazott akkor Fazekas.

MTI

Figyelmébe ajánljuk