Magyar cégcsoportnak adta el a Sberbank a horvát Fortenova vállalatban lévő részesedését

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Gazdaság

A magyar Indotek Csoport ezzel 43 százalékos részesedést szerzett az egyik legnagyobb horvát cégnek tartott Fortenovában.

A Sberbank eladta a horvát Fortenova vállalatban lévő részesedését a Jellinek Dániel alapította Indotek Csoportnak.

A felvásárlásról a horvát lapok számoltak be a hétvégén. Eszerint az orosz Sberbanknak az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt kellett eladnia 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenova vállalatban. A részesedést a magyar-amerikai Indotek Csoportvette meg.

A hírt a Fortenova is megerősítette. Az árat nem közölték, az akvizíciót pedig még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak.

abris Perusko, a Fortenova Csoport vezérigazgatója az adásvételi szerződés aláírását követően üdvözölte az Indotek belépését az új tulajdonosi struktúrába. Jelezte: hosszútávú stratégiai partnerként számítanak a magyar-amerikai alapra. Reményének adott hangot, hogy a következő néhány hónapban megérkezik a részvények vásárlásához és eladásához szükséges összes jóváhagyás is.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek így érintették Horvátország legnagyobb vállalatát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett.

A Fortenova Csoport Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő- és termelő vállalata. A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság. Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.

A Portfolio a vásárlást úgy kommentálja, hogy ez "hatalmas üzletnek tekinthető". "Jellinek Dániel lépése nem meglepő, hiszen az Indotek Csoport hazánkban erős kisebbségi tulajdonrészt vett az Auchanban, annak kiskereskedelmi és ingatlantulajdonos vállalkozásában is. A Sberbank minden bizonnyal kényszerhelyzetben volt az európai szankciók miatt, ezért volt kénytelen megválni a Fortenova-részesedéstől" - írják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk