Matolcsy György: Elmaradt a gazdasági bravúr, bízzunk hát Rejtő Jenőben

  • narancs.hu
  • 2021. január 25.

Gazdaság

Összegezte 2020-at a jegybankelnök. 

A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott – vélekedett a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.

Elmaradt a bravúr, nem tudtunk kanyarban előzni a múlt évben. A magyar gazdaság visszaesése a végleges adatok szerint az európai középmezőnyben lesz – írta a jegybank elnöke. Hozzátette, hogy mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Véleménye szerint elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt.

A tavalyi év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokkal többet tudunk az előzés körülményeiről, mint korábban –hangsúlyozta Matolcsy György. Kiderült egyebek közt, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra - fejtette ki a jegybank elnöke.

Még tart a kanyar, még nyitva az előzés időablaka. Bízzunk hát Rejtő Jenőben, aki szerint amikor a cápa rájött, hogy Senki Alfonz van a vízben, csalódottan visszafordult. Ezt várjuk válságtól, járványtól, és a birodalom-építőktől egyaránt. – fogalmazott.

Figyelmébe ajánljuk