Hétfőn megállapodás születhet a minimálbérről

Gazdaság

167 400 forint lehet a minimálbér, 219 000 forint a garantált bérminimum.

A konkrét számot, vagyis az emelés mértékét a kormánynak kell kimondania, de 167 400 forintos minimálbérre és 219 000 forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot a munkáltatók - mondta lapunknak a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülése után Kordás László, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ugyanakkor hozzátette: a minimálbér-emelés mértékét az érdekképviselet a korábbi tárgyalásokon sem tartotta elégségesnek. Sok függ attól, hogy például milyen mértékű emeléseket ajánlanak a vállalatoknak a minimálbéren túli javadalmazásokra vonatkozóan. A szakszervezet megállapodott a kormánnyal és a munkáltatókkal, hogy a minimálbér összegétől függő szociális juttatásokra jogosultak nem szenvedhetnek kárt amiatt, hogy csak februártól hirdetik ki a felemelt összegű minimálbért. 

Kordás László tájékoztatása szerint az érdekképviseletek indítványozták a SZÉP-kártya felhasználási körének bővítését is, de a kormány ezeket az ötleteket elvetette. Köztük például azt is, hogy lakásbérlési hozzájárulásokat adhasson a munkáltató, akár a cafetériakeretből. Bizonyos adókedvezmények is hiába kerültek szóba.

A minimálbéremeléssel kapcsolatban Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára a Narancs.hu megkeresésére azt mondta, 4 százalékos emelést tartalmaz az a megállapodástervezet, amit hétfőn véglegesítenek. Szerinte ez is az infláció mértékét meghaladó emelés, ráadásul egy olyan év után, amikor csökkent a termelékenység. Perlusz László elmondta még, hogy a bérajánlás mértékében nem állapodtak meg a szakszervezetekkel, de a téma „egyeztetés alatt van”.

Figyelmébe ajánljuk