Mentőövet dob a kormány Wizz Airnek

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Gazdaság

Persze nemcsak nekik, de az adókedvezménnyel ők járnak a legjobban.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedések keretében adókedvezményt kaphatnak azok a cégek, amelyek repülőgépgyártásal, javítással és légi személyszállítással foglalkoznak, de a járvány miatt leállt nemzetközi légi közlekedés miatt elveszítették bevételeik legalább 25 százalékát.

Nekik az év végéig nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, illetve előleget fizetniük a rehabilitációs hozzájárulásból az idei évre.

Ugyan a rendelet leszögezi, hogy a fenti kitételek mellett ez a kedvezmény minden olyan cégnek jár, amely 10 főnél nagyobb stábot tart fenn, a kedvezményről beszámoló Index megjegyzi, ez elsősorban a Wizz Airnek jön jól.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója nemrég egy Reutersnak adott interjúban sürgette a fokozott európai nyitást elismerve, hogy a diszkont légitársaságnak komoly bevételkiesést okozott a járvány, a határok lezárása. Váradi már márciusban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a karantén-intézkedések túl szigorúak, túl nagy károkat okoznak a gazdaságnak. Ugyanakkor az európai légitársaságok közül a Wizz Air indított elsőként újra menetrendszerinti járatokat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.