Mentőövet dob a kormány Wizz Airnek

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Gazdaság

Persze nemcsak nekik, de az adókedvezménnyel ők járnak a legjobban.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedések keretében adókedvezményt kaphatnak azok a cégek, amelyek repülőgépgyártásal, javítással és légi személyszállítással foglalkoznak, de a járvány miatt leállt nemzetközi légi közlekedés miatt elveszítették bevételeik legalább 25 százalékát.

Nekik az év végéig nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, illetve előleget fizetniük a rehabilitációs hozzájárulásból az idei évre.

Ugyan a rendelet leszögezi, hogy a fenti kitételek mellett ez a kedvezmény minden olyan cégnek jár, amely 10 főnél nagyobb stábot tart fenn, a kedvezményről beszámoló Index megjegyzi, ez elsősorban a Wizz Airnek jön jól.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója nemrég egy Reutersnak adott interjúban sürgette a fokozott európai nyitást elismerve, hogy a diszkont légitársaságnak komoly bevételkiesést okozott a járvány, a határok lezárása. Váradi már márciusban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a karantén-intézkedések túl szigorúak, túl nagy károkat okoznak a gazdaságnak. Ugyanakkor az európai légitársaságok közül a Wizz Air indított elsőként újra menetrendszerinti járatokat.

Figyelmébe ajánljuk