Csányi Sándor kikéri magának a gyanúsítást a Bige-ügyben

  • narancs.hu
  • 2020. május 16.

Gazdaság

Az OTP elnök-vezérigazgatója reagált a vád alá helyezett Bige László kifakadására, de értékelte a kormány intézkedéseit is.

"Többször vádolt már Bige úr azzal, hogy meg akartuk szerezni a cégét, például felmondtunk OTP-hiteleket. Többször kértük, tegye lehetővé, hogy a bank a banktitkokat nyilvánosságra hozza az ő hitelével kapcsolatban. (...) A lényeg az, hogy ezzel kapcsolatosan beperelt bennünket, de elveszítette, a bíróság nekünk adott igazat" - mondta Csányi Sándor, az ország leggazdagabb embere, az OTP vezetője az Infordáiónak adott interjújában, mit gondol az ügyről.

A héten derült ki, hogy börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben. Az ügyészség beadványával kapcsolatban Bige közleményt adott ki, amiben azt állította, ártatlan, azért került célkeresztbe, mert valakik meg akarják szerezni a gyárát. Szerinte az ügy hátterében Csányi áll, aki hatósági kapcsolatait megmozgatva elintézte, hogy rászálljanak.

"Nem kívánom megvásárolni a Nitrogénműveket. Ha valaki megnézi egyébként ennek a cégnek a mérlegét, és ért hozzá, akkor rájöhet, hogy nem is érné meg megvásárolni" - ütőtte el a kérdést az interjúban a bankvezér.

Csányi egyébként beszélt arról is, hogy mire számít a járvánnyal és a nyomában járó gazdasági visszaeséssel kapcsolatban: "ha lesz gyógyszer (a bankvezér immunitást biztosító vakcinára gondolt - a szerk.), akkor V-alakú lesz, ha nem lesz gyógyszer, akkor lassú növekedés jön. Abban bízom, hogy már ebben az évben, de legkésőbb a jövő év elején meglesz a gyógyszer, és akkor nagyon gyorsan helyreáll a gazdaság."

Ugyanakkor megdicsérte a kormány intézkedéseit, a mentőcsomagot, amit viszont korábban számos közgazdász elégtelennek nevezett. Azt mondta elégedett, "nem csak a most, a válság idején tett intézkedésekkel, hanem azzal is, hogy úgy érkeztünk a válságba, hogy a kormánynak, a jegybanknak volt mozgástere, ami nem volt jellemző 2008-ban."

Hozzátette: "azt sem tartom bajnak, hogy nem költött ennél sokkal többet a kormány a válság kezelésére. Mert most arról beszélünk, hogy hogyan ösztönözzük a gazdaságot, de eljön pár hónapon belül az az idő, amikor újra azt nézik, hogy milyen az országoknak az egyensúlyi helyzete, az államadósság-aránya a GDP-hez képest, és jó lenne megőrizni a mozgásteret nemcsak ezekre a hónapokra, hanem az ezt követő évekre is."

Figyelmébe ajánljuk