Romániába költözteti gyártása egy részét a Zalakerámia

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Gazdaság

Az építőipar évek óta történő visszaesése áll a költöztetés mögött.

Leszerelik a Zalakerámia romhányi üzemét, a tófeji egység pedig augusztus óta nem termel, azaz gyakorlatilag teljesen leállt a cég magyarországi termelése – írja a HVG. A lap úgy tudja, a patinás magyar csempegyártó Kolozsvárra költözteti a romhányi gyár technológiáját. A Zalakerámia a Telexnek megerősítette a költözést, okként pedig az építőipar évek óta tartó visszaesését jelölte meg, ami miatt „termékoptimalizálásra” van szükség.

Emiatt a romhányi egység néhány elemét valóban a cégcsoport külföldi termelőegységei veszik át, más részeket a tófeji gyárba tervezik áttelepíteni. Mint írják, a Romániában (Kolozsváron) zajló Lasselsberger Grouphoz kötődő beruházás részben a Zalakerámia beruházásának is tekinthető.

A vállalat tavaly májusban már végrehajtott egy csoportos létszámleépítést a zalai Tófejen lévő üzemben, közel 90 százalékát rúgták ki a kétszáznál is több dolgozónak. A romhányi üzem magasabb technológiai minőséget képvisel a tófejinél, nemrég korszerűsítették. A HVG szerint  itt nem volt csoportos leépítés, az emberek „önkéntes alapon, apránként szállingóztak el” az egyik forrásuk szerint, aki úgy tudja, a romhányi telephely logisztikai bázisként funkcionál mostantól. A Zalakerámia anyacégének, a Lasselsbergernek romániai érdekeltsége, a Sanex bázisa Kolozsváron található: a lap úgy tudja, az új gyártóeszközök érkezésével az üzem egy, a város mellett található ipari parkba költözik. Az új termékek gyártása várhatóan már 2025-ben megindulhat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: Trumppal meg lehet egyezni

  • narancs.hu

Lesz nemzeti konzultáció – derült ki a kormányinfón. Orbán a Millenárison mond beszédet október 23-án. Megtudhattuk: ha Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hamar vége lesz az ukrajnai háborúnak, annak pedig a magyar gazdaságra nézve is lesz hatása