Drágult, már 7–12 ezer forintba kerül a fűszerpaprika kilója

  • narancs.hu
  • 2024. október 12.

Gazdaság

Az aszály miatt muszáj volt öntözni, ez növelte a termelői költségeket.

Piszkosul megdrágult a hazai őrölt paprika – állapította meg a Világgazdaság

A magyaros ételek egyik fontos fűszere évek óta egyre többe kerül, és most megint ugrott az ára. A KSH legfrissebb adatai szerint egy kiló ebből szeptemberben 9120 forint volt, ez egy év alatt 880 forintos emelkedés, ami több mint tíz százalék.

A lap írása szerint aki igazán jó minőségű hazai őrleményt keres, attól akár 12 ezer forintot is elkérhet egynémely termelő. 

Egy kalocsai gazdálkodó, aki egy évtizede foglalkozik a fűszernövény termesztésével másfél hektáron, arról beszélt, hogy az áremelkedéshez hozzájárult az energiaárak növekedése, a bérköltségé – amely az önköltség felét teszi ki –, most pedig az aszály miatt került többe a termelés. Aki nem akarta, hogy odavesszen a termése, kénytelen volt öntözni a paprikaföldön. 

A Világgazdaság szerint az sem tesz jót a piacnak, hogy sokan magyarnak maszkírozva kínálják a kínai fűszerpaprikát, 4-4500 forintos áron vagy annál olcsóbban. Ezzel nem lehet versenyezni. 

A lapnak nyilatkozó magyar termelők többsége 7-7500 forintos kilónkénti áron kínálja saját termését.

A hazai vetésterület az utóbbi évtizedben csökkent, a termelés önköltsége nálunk 30-60 százalékkal magasabb a globális átlagnál. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára erről a helyzetről azt mondta, a magyar paprikatermelők a kínai tömegtermeléssel úgy tudják felvenni a versenyt, ha a minőségre helyezik a hangsúlyt, alkalmazkodva a változó fogyasztói szokásokhoz. 

A címlapkép forrása a Termelői fűszerpaprika őrlemény című Facebook-oldal

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk