Piszkosul megdrágult a hazai őrölt paprika – állapította meg a Világgazdaság.
A magyaros ételek egyik fontos fűszere évek óta egyre többe kerül, és most megint ugrott az ára. A KSH legfrissebb adatai szerint egy kiló ebből szeptemberben 9120 forint volt, ez egy év alatt 880 forintos emelkedés, ami több mint tíz százalék.
A lap írása szerint aki igazán jó minőségű hazai őrleményt keres, attól akár 12 ezer forintot is elkérhet egynémely termelő.
Egy kalocsai gazdálkodó, aki egy évtizede foglalkozik a fűszernövény termesztésével másfél hektáron, arról beszélt, hogy az áremelkedéshez hozzájárult az energiaárak növekedése, a bérköltségé – amely az önköltség felét teszi ki –, most pedig az aszály miatt került többe a termelés. Aki nem akarta, hogy odavesszen a termése, kénytelen volt öntözni a paprikaföldön.
A Világgazdaság szerint az sem tesz jót a piacnak, hogy sokan magyarnak maszkírozva kínálják a kínai fűszerpaprikát, 4-4500 forintos áron vagy annál olcsóbban – és ezzel nem lehet versenyezni.
A lapnak nyilatkozó magyar termelők többsége 7-7500 forintos kilónkénti áron kínálja saját termését.
A hazai vetésterület az utóbbi évtizedben csökkent, a termelés önköltsége nálunk 30-60 százalékkal magasabb a globális átlagnál.
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára erről a helyzetről azt mondta, a magyar paprikatermelők a kínai tömegtermeléssel úgy tudják felvenni a versenyt, ha a minőségre helyezik a hangsúlyt, alkalmazkodva a változó fogyasztói szokásokhoz.
A címlapkép forrása a Termelői fűszerpaprika őrlemény című Facebook-oldal