Ha én asztrológus lennék, biztos, hogy eltávolítanám utólag a jóslataimat

  • Hraskó Gábor
  • 2018. február 7.

Hamis dilemma

Megmondják-e a csillagok, hogy milyen volt a nyarad?

Ősi tudás, pszichológia vagy csupán játék? Meghatározza-e életünket a Napnak a csillagokhoz és a bolygókhoz viszonyított helyzete a születésünk pillanatában? Tapasztalatom szerint manapság már kevesen fordulnak információért az asztrológiához, de ha az általános véleményüket kérdezzük, akkor elég sokan vélik úgy, hogy lehet benne valami. Ráadásul általában úgy gondolják, hogy az asztrológiával kapcsolatban nem lehet kísérleteket végezni.

Hát ebben tévednek!

Vigyázat, illusztráció!

Vigyázat, illusztráció!

Fotó: Mike Steele Flickr

Vagy tíz évvel ezelőtt, amikor a Kételkedem, tehát vagyok! című filmet forgattuk, akkor felvettünk egy egyszerű asztrológiai tesztet diákokkal (a cikk végén ön is belekóstolhat egy ilyen tesztbe). Előrefele, a jövőbe hosszadalmas lett volna tesztelnünk, ezért bevetettem egy trükköt. Ősz volt, éppen túl voltak a nyári szüneten. Ezért hát előtúrtam egy tavaszi horoszkópot az egyik ismert ezoterikus portálon, amely „megjósolta”, hogy milyen lesz a fiatalok nyara abból, hogy mikor, melyik csillagképben születtek. Az ikrekről (azok, akik május 21. és június 21. között születtek) például ezt írta:

Örülsz, hogy vége van az iskolai kötelezettségeknek, hiszen az utóbbi időben úgy érezted, hogy nagyon sok teher van rajtad. Valójában csak arra vágysz, hogy végre süttethesd a hasadat egy kicsit a napon, s az egész napot lustálkodással tölthesd. Ha teljesen elkényelmesedsz, akkor könnyen szedsz majd össze néhány felesleges kilót, s ez nem tesz majd jót a hiúságodnak.”

A többi is megnézhető, mivel tizenegy év elmúltával elég meglepő módon a jóslat még mindig elérhető az interneten. Ha én asztrológus lennék, biztos, hogy eltávolítanám utólag a jóslataimat. Nem hiányozna, hogy mindenféle szkeptikusok leellenőrizzenek utólag, hogy mennyire is voltam akkurátus.

Mit tudok kezdeni egy nyárról szóló jóslattal szeptemberben? Valószínűleg az jut mindenkinek az eszébe, hogy megnézi a csillagképének megfelelő előrejelzést, és eldönti, hogy talált-e vagy sem. Azonban ez több szempontból sem igazán jó teszt. Először is az ilyen jóslatok általában igen általánosak. A fentebbi különösen az, de a szofisztikáltabbak esetén is

nehéz meghatározni, hogy akkor most bejött-e vagy sem.

Másrészt a részletesebb asztrológiai (vagy akármilyen más) jóslatokban általában több, néha igen sok állítás, előrejelzés van. Ez azzal együtt, hogy általánosak, biztos azt eredményezi, hogy legalább néhányat magunkra veszünk. Amit nem, azt mellőzzük, elfelejtjük, lényegtelennek tekintjük.

Erről jut eszembe egy szemléletes demonstráció, amit én is szívesen elvégeznék, de kicsit több előkészületet igényel. Az alábbi régi felvétel a híres bűvész és szkeptikus James Randi bemutatójáról készült.

Randi egy csoport egyetemistával végezte a demonstrációt. Mindenkitől előre bekérte a pontos születési helyét és idejét, ami egy komoly horoszkóp elkészítéséhez szükséges. A bemutatón aztán mindenki megkapta és elolvashatta az elkészült asztrológiai elemzést. Randi ezután azt kéri, hogy egy egytől ötig terjedő skálán osztályozzák, hogy a jellemzés mennyire illik rájuk. Egyes, kettes talán nincs is, a legtöbben négyes-ötösre minősítették a horoszkópot. A bűvész megkér mindenkit, hogy adja eggyel hátrább a jellemzését, a hátsó padokban ülők meg hozzák előre a sajátjukat az elsőknek.

Na, vajon mi lesz most? Hát persze, kiderül, hogy mindenki ugyanazt a leírást kapta.

Ez már jelzi, hogy a kis iskolai tesztünk nem mehet úgy, ahogy elsőre gondoltuk. Ne keresse ki a sajátját, mert úgyse jelent sokat, ha magára, a saját nyarára ismerne belőle. Csavarintsunk egyet a dolgon!

Na, vajon hogyan kellene tesztelni?

Fogtam a szépen egy oldalra gyűjtött jóslatokat, szétvagdostam és véletlenszerűen újrarendeztem az oldalon. A csillagjegyek helyett egy egyszerű kódot, az ABC egy-egy betűjét írtam. Így nézett ki az eredeti és a kódolt lap.

false

Az elv a következő. Ha tényleg működik az asztrológiai jóslat, akkor elvárjuk, hogy a születési dátumom alapján nekem szóló előrejelzés általában jobban passzoljon rám, mint a többi. Azaz el kell olvasnom az összeset, és meghatároznom, hogy melyik írta le legjobban az éppen befejeződött nyaramat. Az összekeverés és betűkódolás persze azért kell, hogy ne befolyásoljon az, hogy tudom, melyik jóslatnak kellene bejönnie.

Na, ezt végeztük el a film utolsó részében. Huszonhét diák vett részt a kísérletben. Először megbeszéltük, hogy milyen eredményt várnánk el akkor, ha egyáltalán nem működik az asztrológia, és milyet akkor, ha azért legalább valamennyire jó.

Ha teljes hülyeség ez a horoszkóp, akkor hány találatot várnánk? És mi számítana sikernek?

Van, aki azt mondja, hogy a teljes sikertelenség azt jelenti, hogy egy találat sem lesz, és ha van valahány sikeres jóslat, az már az asztrológia részleges sikerét jelenti. Ez persze nincs így. Száz pénzfeldobásból ha ötvenet eltalálunk, akkor az nem azt jelenti, hogy egy félerős paranormális képességünk van, hanem azt, hogy egyáltalán nincs. Az ötven találat körüli érték a véletlen találgatás eredményét jelenti. Semmi misztikus képesség, semmi pluszinformáció nem kell hozzá. Ha mindig fejet jósolunk, akkor is ugyanilyen eredményt fogunk elérni.

Ha a 12 betűvel jelölt jóslatból választunk, akkor 1/12, azaz kicsivel több, mint nyolc százalék az esélyünk, hogy eltaláljuk a saját csillagjegyünknek megfelelőt, még akkor is, ha semmit sem ér az asztrológia. Ez a véletlen játéka! Ha huszonhét diák választ, akkor ha ketten-hárman a csillagjegyüknek megfelelő jóslatot választják ki, az nem az asztrológia részleges sikerét jelenti. Legalább öt-hat sikeres választásnak kellene lennie ahhoz, hogy elgondolkodjunk, a jóslatok talán tartalmaznak valami tényleg személyre szabott információt. De ez persze még mindig gyenge teljesítmény lenne.

Ezoterikus vagy paranormális képességeket tesztelve általában előre meg szoktuk kérdezni az alanyokat, hogy mekkora sikerarányt várnak. Nem ritka a százszázalékos magabiztosság, de általában 70-80 százalék felett van. A tudományos vizsgálatok során sokkal gyengébb eredmény is sikert jelenthet. Megfelelő kísérleti összeállítással már nagyon gyenge jelenségeket is ki lehet mutatni. Ha az asztrológia csak 25 százalékos pontossággal jelezne előre életeseményeket, az már egész könnyen kimutatható lenne.

A suliban két találat volt a huszonhétből. Ez azt jelenti, hogy a nyári jóslatok fabatkát sem értek.

Mielőtt rontást küldenek rám az asztrológusok, meg kell jegyeznem, hogy a kísérletben felhasznált előrejelzésektől egy valamirevaló asztrológus rángógörcsöt kapna. Egy korrekt horoszkóp nem csak a hónaptól függ. Az esemény (születési horoszkóp esetén a születés) percre pontos időpontja kell, és a pontos helyszín is. Az asztrológus egy bonyolult eljárás segítségével határozza meg az adott időpontban a Nap, a Hold és a bolygók egymáshoz és az úgynevezett Házakhoz való viszonyát, és ez alapján állít fel egy részletes horoszkópot.

Az itt ismertetett egyszerű demonstráció egyrészt bemutatja, hogy a laikus elképzelésekkel ellentétben igenis lehet teszteket végezni az asztrológiával kapcsolatban. Ráadásul – profi asztrológusok ide vagy oda – a nagyközönség zöme asztrológia alatt a hetilapokban megjelenő, a fentihez hasonló előrejelzéseket érti. Ezt is érdemes letesztelni.

Természetesen komoly teszteket is végeztek szkeptikusok és asztrológusok együtt is. Ezek rendre azt mutatják, hogy az asztrológia nem értelmes, sikere nem előrejelzései pontosságán múlik, hanem egy csomó érdekes emberi tulajdonságon:

hogy szívesen magunkra ismerünk általános leírásokban, hogy rosszul becsüljük a véletlen szerepét, hogy megjegyezzük a találatokat és elfelejtjük a tévedéseket.

No most a végén ön is kipróbálhatja magát, vagy előkészíthet a következő bulira egy hasonló tesztet. Egy ezoterikus weboldalról előtúrtam egy múlt nyári előrejelzést. Ne zavarjon meg senkit, hogy még minden csillagjegyhez hozzárendeltek egy jövendőmondó tarot kártyalapot is. Az csak a szemfényvesztés része. Természetesen összekevertem a csillagjegyeket. Keresse ki, hogy melyik szöveg írja le a múlt nyarát a legjobban, aztán ellenőrizze le a legalul közölt linken, hogy ténylegesen melyik asztrológiai jegyre adták meg a kiválasztott jóslatot. Na, vajon bejön vagy sem?

Jöjjenek az összekevert jóslatok! Válasszon!

A: Nyáron sok emberrel és dologgal kell szakítanod, hogy új kapcsolatokat alakíthass ki, új dolgokat próbálhass ki. A Halál maga a végletesség, mert jelenthet felszabadulást, megváltást, de fájdalmas tapasztalatokat és veszteségeket is, ami után az élet örömteli eseményekkel és ajándékokkal kárpótol.

B: A nyarad arról fog szólni, hogy felépítsd, összetartsd a családod, miközben a karriered és köztük kell okosan lavíroznod. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy eközben azon is dolgoznod kell, hogy a személyiségedet fejleszd, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mindezt mégis hogyan lehetne kivitelezni, de egy jó uralkodónak ez is menni fog!

C: A nyáron végre meg fogsz érkezni a célodhoz, tehát reménykedsz abban, hogy minden tekintetben sikert fogsz aratni az előtted álló időszakban. A reménykedés azonban nem lesz elég, hiszen szükséged lesz a céltudatosságodra, a pozitív meglátásaidra.

D: A tarot kártyalap egyfelől arra utal, hogy nyáron gazdag szerelmi életre, színes tapasztalatokra számíthatsz, de másfelől döntést kell hoznod, ami lemondással jár, hiszen az, aki párkapcsolatban él, kénytelen feladni a korábbi, független életének egyes részeit.

E: Rólad elmondható, hogy el akarod nyomni az igazi önmagadat, ezért gyakori, hogy csak egy felszínes képet mutatsz a külvilágnak. A nyaradat is ez a játszma fogja meghatározni. Kialakítasz magadnak egy másik, titkos életet, ami izgalmas, de vigyázz, mert az Ördög téged is megkísérthet.

F: Oda kell figyelned arra, hogy ne értékeld túl magad, ne tégy meggondolatlan lépéseket! Az évszakban rengeteg helyzetben kell harcolnod, háborút vívnod és irányítanod a munkahelyedtől kezdve a magánéletedig.

G: A magad köré emelt biztonságosnak vélt falak meginognak a nyáron. Tudod, hogy megint porig fogod rombolni magad, vagy egy kellemetlen esemény, esetleg másik ember fog ledönteni az alapzatodról. Ha erős maradsz, akkor megtalálhatod önmagad..

H: Nagy szükséged lesz az erődre, aminek növelése érdekében nyugodtan próbáld ki a spirituális tanokat. A kártya arra is felhívja a figyelmed, hogy szembe kell nézned a benned élő ösztönlénnyel, akit ne nyomj el, hanem próbáld megszelídíteni!

I: A nyár kihívása az lesz, hogy megtaláld önmagad, ami sikerülni fog, és nagy átalakulással fog járni. A Hold fényes oldala a romantikus álmodozásé, az élénk fantázia és az erősen fejlett érzékenységé, van azonban egy sötét oldala is, ami a félelmet, a bizonytalanságot, a láthatatlan világtól való iszonyt és a sötét gondolatokat jelképezi. Neked mind a két oldalban lesz részed.

J: Felismered a személyiséged árnyoldalait, amelyeken szeretnél javítani. Emellett arra is rájössz, hogy milyen sekélyes az életed és a kapcsolataid. Nyáron nem kerülheted el, hogy átalakítsd az életed különböző területeit.

K: Nyáron utazhatsz, költözhetsz, ami hatalmas örömmel fog eltölteni, mert végre tényleg élsz, ráadásul le tudod majd győzni a személyes, szellemi és fizikai korlátaidat is.

L: Szükséged lesz arra, hogy erős, akaratos, szenvedélyes, intelligens és igazi vezető légy, ugyanis hirtelen és váratlan eseményeket kell uralkodóhoz méltóan megoldanod. Eljött az ideje, hogy a kezedbe vedd a jövődet, a sorsodat és a kapcsolataidat. Alaposan körbe kell nézned a környezetedben, hogy tudd, kik vesznek körül.

Ha megvan a legjobban passzoló jóslat, akkor menjen az eredeti  weboldalra és nézze meg, hogy az ön csillagjegyére szólt-e az előrejelzés!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.