A kutyád is átver, ha úgy jobban jár
Border-Collie-Mix-Portrait-Dog-184324.jpg

A kutyád is átver, ha úgy jobban jár

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. március 14.

Hírek

Egy friss kísérlet bebizonyította, hogy a kutyák gond nélkül félrevezetik az embereket, ha ez kell hozzá, hogy megkapják a finom falatokat.

Marianne Heberlein, a Zürichi Egyetem biológusa érdekes viselkedést vett észre kutyáin: egyikük megpróbálta elterelni a másik figyelmét, hogy lefekhessen helyére az ágyban. A kutató ekkor elgondolkodott, hogy vajon az állatok az embereket is képesek lennének félrevezetni?

A kísérlet során minden kutyát két emberrel párosítottak össze. Az egyik ember mindig adott nekik jutalomfalatot, míg a másik csak megmutatta, hogy van nála finomság, de aztán megtartotta azt.

false

Ezután a kutyáknak megtanították, hogy vezessék oda az embereket a jutalomfalatokat tartalmazó dobozokhoz. A nagylelkű ember ekkor adott nekik finomságot, míg a másik nem. A következő lépés az volt, hogy a kutyák három dobozt kaptak. Az első finom kolbászt rejtett, a második átlagos kekszet, míg a harmadik üres volt. A kutyák tudták, hogy a kísérlet végén mindent megehetnek, ami a dobozokban maradt.

Ekkor az ebeket arra kérték, hogy vezessék az embereket a finomságokat rejtő dobozhoz. A kutyák azokat az embereket, akik megtartották maguknak az ételeket, soha nem vezették a kolbászos dobozhoz, sőt legtöbbször az üres dobozt mutatták meg nekik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kutyák rájöttek: csak akkor kapják meg a finomságokat, ha átverik az embert.

Kiben bízzunk ezek után?

(via NatGeo)

Figyelmébe ajánljuk