A nemzeti oldal érzékeny politikusának esete a brutális külföldi nyomásgyakorlással

  • narancs. hu
  • 2017. január 12.

Hírek

Folytatódik a civilek elleni acsarkodás. Nem lesz több letelepedési kötvény, se húsgolyó elvitelre, de lesz idegenrendészeti őrizet. Itt az új úszóelnök, meghalt egy koala.

Folytatódik a harc

Tovább görög a Németh Szilárd kontra civilek ügy: ma a Fidesz erős embere egy a szokottnál is nívósabb sajtótájékoztatón próbálta elmagyarázni, kivel és mi baja van, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Dióhéjban: az álcivilek a hunyók, akik idegen érdeket szolgálnak, idegen érdek pedig az, amit a kormány annak akar. Ezzel szemben a jó civilek (mint a CÖF) a kormány mellett állnak, nem fizeti őket nagyhatalom és nem akarnak brutális nyomást gyakorolni a magyar kormányra. Pont. Gondolatmenetének minden mondata kincs, ráadásul elnézést is kért, mert azt találta mondani, hogy ezeket a civileket el kell takarítani. Lázár János a mai kormányinfón mindezt elintézte annyival, hogy a „nemzeti oldal politikusai” kicsikét érzékenyen reagálnak a „külföldről érkező befolyásolási folyamatokra”, ugyan nézzük már el nekik. Közben Bakondi György főtanácsos is beleállt a civilek elleni harcba, okosan összekötve a migránsokkal: mivel ezek a civilek félreinformálják a bevándorlókat, azok csak jönnek és jönnek. A fideszes politikusok közben csak azt felejtik el, hogy 2010-ben még állami kitüntetést akartak adni ezeknek a civileknek.

false

 

Fotó: MTI

 

Civil összefogás

Eközben a támadott civil szervezetek tiltakoznak mind a törvényjavaslat, mind a fideszes kirohanások ellen, és összefogásért kiáltanak. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szíve szerint inkább Németh Szilárdot takarítaná el a közéletből, ezért benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint a „civil szervezetek elleni uszítást önkéntes munkával és közéleti kiközösítéssel” szankcionálná. A Tanítanék mozgalom pedig demonstrációt hirdetett február 1-jére, a civilek napjára.

Őrizetben

Lázár azt is bejelentette ma a kormányinfón, hogy vissza akarják állítani az idegenrendészeti őrizet intézményét, vagyis azt, hogy a menekültkérelem elbírálásáig senki se mozoghasson szabadon az országban. Indoklásként a fokozott terrorveszélyt említette. Tavaly amúgy egy pert is buktunk Strasbourgban egy 60 napra rács mögé zárt menedékkérő ügye miatt, az ítélet értelmében ugyanis Magyarország ezzel megsértette az emberi jogok európai egyezményét.

Nincs tovább letelepedési kötvény

Most már biztos: március 31-ével megszűnik a letelepedési kötvény, közölte ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Hivatalos indoklás szerint mivel folyamatosan csökken az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya, ráadásul tavaly az állampapírok a „befektetésre ajánlott” kategóriába kerültek mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél, az értékesítésre nincs tovább szükség. Valójában az állam sok milliárdot bukott a furcsa konstrukción.

Nincs tovább elviteles húsgolyó

Az IKEA svéd húsgolyói bánják a 2017. január elsején életbe lépett, az éttermi szolgáltatásokra vonatkozó új áfaszabályozást. Eszerint ugyanis más áfával kell számolni, ha valaki helyben eszi az ételt vagy ha elvitelre kéri, esetleg futár viszi ki. Az IKEA a bonyolult rendszer miatt (és azért, mert a jelenlegi kasszarendszer nem tud igazodni a változásokhoz) ideiglenesen megszüntette az elviteles rendelést, de dolgoznak a megoldáson.

Az új elnök

Bemutatkozott az új úszóelnök, Bienerth Gusztáv, és máris rengeteg változás elindult az úszószövetségben: lemondott két elnökségi tag, két aggályosnak tartott közbeszerzést leállított, és felkérte Cseh Lászlót, hogy szervezzen társaival egy találkozót, hogy megbeszélhessék a tiltakozó úszók elégedetlenségeit. Bemutatkozó villáminterjúját itt olvashatják.

Gyász

Szerda reggelre elpusztult a Fővárosi Állat- és Növénykert Vobara névre hallgató koalája. A boncolás után kiderült, hogy az állat a koaláknál korántsem ritka, hirtelen kialakult bélgyulladásba és bélcsavarodásba pusztult bele. Az állatkert másik hím koalája, Nur-Nuru-Bin ezután biztosan még nagyobb figyelmet kap.

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.