A legszabadabb magyarokat díjazta a TASZ

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Hírek

Orosz Bernadett, Gulyás Márton és Kovácsné dr. Nagy Emese is elismerésben részesült.

Második alkalommal adta át csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjat, melynek jelöltjei és kitüntetettjei olyan hétköznapi hősök, akik egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel. Idén a koronavírus-járvány miatt online díjátadót tartottak, melynek műsorvezetője Kovács Patrícia volt. A színésznő elmondta: a SZABAD-díj jelöltjeitől megtanulhatjuk, hogy mindannyian formálói vagyunk annak a társadalomnak, amiben élünk, vagy amiben élni szeretnénk.

A díjazottakat a szakmai zsűri, illetve a közönség kilenc jelölt közül választhatta ki, akiket kortárs írók mutattak be az erre az alkalomra készült kiadványban, illetve a TASZ blogján. A zsűri tagjai Cseke Eszter dokumentumfilmes rendező, Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője és Miklósi Gábor, a 444 újságírója voltak.

 

Horváth Dorka a BOOKR Kids különdíját, egy könyvcsomagot ajánlott fel Kovácsné dr. Nagy Emesének, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatójának, akinek vezetése alatt olyan integrációs programot valósítottak meg, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek sikeresen együttműködve, eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal. Kovácsné dr. Nagy Emese a pedagógusok, szülők és gyerekek alkotta csapata nevében köszönte meg a jelölést és az elismerést, mellyel a társadalom fejlődéséért végzett munkájukat díjazták.

 
Kovácsné dr. Nagy Emese fotó: TASZ
 

 A legtöbb közönségszavazatért járó díjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Gulyás szerint küldetésük az, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat. A közönség elismerését megilletődve fogadták, azt az aktivista-műsorvezető komoly felelősségnek is tartja, amelyhez igyekeznek méltók maradni.

 
Gulyás Márton fotó: TASZ
 

A szakmai díjat egy olyan embernek ítélte a zsűri, aki egy súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan. Orosz Bernadettről a zsűri nevében Miklósi Gábor azt mondta: amikor megmutatta a nyilvánosságnak a szinte felismerhetetlenségig összevert arcát, azt gondolta, óriási bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen helyzetben megmutassa magát, és ezt a benyomását csak megerősítette, hogy azóta Orosz Bernadett saját maga mellett a hasonló helyzetben lévő emberekért is kiállt. Orosz Bernadett szerint azok a nők is elismerést nyertek, akikben az ő kiállása tartotta a lelket és a reményt. „A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége” – mondta.

 
Orosz Bernadett fotó: TASZ
 

Az idei SZABAD-díj jelöltjei voltak a díjazottakon kívül: Lakatos Attila, aki fellép az ellen, hogy indokolatlanul igazoltatnak állampolgárokat a bőrszínük miatt; Tasi Roland faápoló, aki a nyilvánossághoz fordult, amikor egy építkezés miatt egy platánt akartak kivágatni vele; Kunetz Zsombor orvos, aki a tisztességes egészségügyért küzd, melyben a betegek, az orvosok és az ápolók sem vesztesek; Benkő Balázs, aki polgárőrként járult hozzá, hogy egy hajléktalan ember segítséget kapjon; L. László János, aki a Nyomtass te is! mozgalommal segíti, hogy a valódi hírek mindenkihez eljussanak; valamint a Fridays For Future Magyarország aktivistái, akik a klíma- és ökológiai válság elleni cselekvést akarják kikényszeríteni.

Figyelmébe ajánljuk