A legszabadabb magyarokat díjazta a TASZ

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Hírek

Orosz Bernadett, Gulyás Márton és Kovácsné dr. Nagy Emese is elismerésben részesült.

Második alkalommal adta át csütörtökön a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjat, melynek jelöltjei és kitüntetettjei olyan hétköznapi hősök, akik egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért álltak ki tetteikkel. Idén a koronavírus-járvány miatt online díjátadót tartottak, melynek műsorvezetője Kovács Patrícia volt. A színésznő elmondta: a SZABAD-díj jelöltjeitől megtanulhatjuk, hogy mindannyian formálói vagyunk annak a társadalomnak, amiben élünk, vagy amiben élni szeretnénk.

A díjazottakat a szakmai zsűri, illetve a közönség kilenc jelölt közül választhatta ki, akiket kortárs írók mutattak be az erre az alkalomra készült kiadványban, illetve a TASZ blogján. A zsűri tagjai Cseke Eszter dokumentumfilmes rendező, Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője és Miklósi Gábor, a 444 újságírója voltak.

 

Horváth Dorka a BOOKR Kids különdíját, egy könyvcsomagot ajánlott fel Kovácsné dr. Nagy Emesének, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatójának, akinek vezetése alatt olyan integrációs programot valósítottak meg, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek sikeresen együttműködve, eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal. Kovácsné dr. Nagy Emese a pedagógusok, szülők és gyerekek alkotta csapata nevében köszönte meg a jelölést és az elismerést, mellyel a társadalom fejlődéséért végzett munkájukat díjazták.

 
Kovácsné dr. Nagy Emese fotó: TASZ
 

 A legtöbb közönségszavazatért járó díjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Gulyás szerint küldetésük az, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat. A közönség elismerését megilletődve fogadták, azt az aktivista-műsorvezető komoly felelősségnek is tartja, amelyhez igyekeznek méltók maradni.

 
Gulyás Márton fotó: TASZ
 

A szakmai díjat egy olyan embernek ítélte a zsűri, aki egy súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan. Orosz Bernadettről a zsűri nevében Miklósi Gábor azt mondta: amikor megmutatta a nyilvánosságnak a szinte felismerhetetlenségig összevert arcát, azt gondolta, óriási bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy ilyen helyzetben megmutassa magát, és ezt a benyomását csak megerősítette, hogy azóta Orosz Bernadett saját maga mellett a hasonló helyzetben lévő emberekért is kiállt. Orosz Bernadett szerint azok a nők is elismerést nyertek, akikben az ő kiállása tartotta a lelket és a reményt. „A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége” – mondta.

 
Orosz Bernadett fotó: TASZ
 

Az idei SZABAD-díj jelöltjei voltak a díjazottakon kívül: Lakatos Attila, aki fellép az ellen, hogy indokolatlanul igazoltatnak állampolgárokat a bőrszínük miatt; Tasi Roland faápoló, aki a nyilvánossághoz fordult, amikor egy építkezés miatt egy platánt akartak kivágatni vele; Kunetz Zsombor orvos, aki a tisztességes egészségügyért küzd, melyben a betegek, az orvosok és az ápolók sem vesztesek; Benkő Balázs, aki polgárőrként járult hozzá, hogy egy hajléktalan ember segítséget kapjon; L. László János, aki a Nyomtass te is! mozgalommal segíti, hogy a valódi hírek mindenkihez eljussanak; valamint a Fridays For Future Magyarország aktivistái, akik a klíma- és ökológiai válság elleni cselekvést akarják kikényszeríteni.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.