Belpol

Mégsem kerül be az önkormányzati törvénybe az összeférhetetlenség

  • 2011. november 17.

Hírek

A parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közti összeférhetetlenséget mégsem az önkormányzati törvény szabályozza. Nem csak ellenzéki politikusok tiltakoztak a változtatás ellen.

Mostanáig úgy volt, hogy az épp készülő önkormányzati törvény kimondja: nem lehet valaki egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő. Ehhez képest szerdán úgy döntöttek a jogalkotók, hogy a két munkakör összeférhetetlensége kimarad az épp készülő törvényből. A tervek szerint majd máskor, az országgyűlési képviselők jogállását taglaló törvénybe kerül bele.

 

A hírre több ellenzéki politikus is hevesen reagált, de még egy kormánypárti képviselő is ellenvéleményének adott hangot. A Fideszes Czira Szabolcs (aki egyben Nagykőrös polgármestere is) szerint az önkormányzati törvénynek ki kéne mondania az összeférhetetlenséget.

Az MSZP-s Lamperth Mónika szerint az önkormányzati törvényjavaslat illeszkedik a "demokratikus intézményrendszer kiüresítésének" sorába; hangsúlyozta: a Fidesz fel akarja számolni az önkormányzati rendszert. A szocialista politikus kifejtette: "tudjuk, hogy birkóznak a nagytestű fideszesek, aztán majd eldől, kinek sikerül a saját szempontjait érvényesíteni ebben a kérdésben".
Lamperth Mónika szavaira a fideszes Vas Imre úgy reagált, hogy megmarad az önkormányzatok autonómiája, ugyanúgy lesz a településeknek képviselő-testülete.

Figyelmébe ajánljuk