A déli határszakaszon válsághelyzetet is elrendelhet a kormány

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 28.

Hírnarancs

Kétszáznál többen fulladtak a Földközi-tengerbe, 71-en fulladtak meg egy teherautóban, vélhetően még magyar területen. Magyarország még jobban szigorít és felelősöket keres. Akiket a Fidesz–KDNP meg is talált!

Halott menekültek a tengerben

Kétszáznál is több menekült fulladt a Földközi-tengerbe; a holttesteket egy elsüllyedt hajóban találták csütörtökön Líbia partjainál. A testeket tegnap éjjel emelték ki a vízből. Az áldozatok jórészt bangladesiek és szíriaiak.

Halott menekültek a teherautóban

A burgenlandi rendőrség mai tájékoztatása szerint 71-en lelték halálukat annak a teherautónak a lezárt rakterében, amelyet tegnap délelőtt találtak az A4-es autópálya leállósávjában. Az 59 férfi, 8 nő és 4 kisgyerek – köztük egy legfeljebb 2 éves kislány – halálának pontos okát még nem ismerik, de valószínűsíthetően megfulladtak, miután elfogyott a levegőjük. Az áldozatok szíriaiak lehettek. A magyar rendőrség közlése szerint az üggyel kapcsolatban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap három bolgár és egy afgán állampolgárt vett őrizetbe, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtottak végre, és csaknem 20 személyt tanúként hallgattak ki. A burgenlandi tartományi ügyész tájékoztatása szerint a magyarországi letartóztatásokat az ő négy európai elfogatóparancsuk alapján hajtották végre magyar kollégáik, ám egyelőre nem tudni, hogy mikor szállítják az elfogott férfiakat Ausztriába. Az osztrák rendőrség szerint egy bolgár–magyar embercsempész bandáról van szó.

Az osztrák autópályán talált hűtő-teherautónak ideiglenes magyar rendszáma volt, az oldalán egy szlovák cég logója látható. A cég még tegnap közölte, hogy az autót 2014-ben eladták egy szlovák cégnek, amely a logóval együtt továbbadta a járművet a magyarországi Mastermobilker Kft.-nek. Az Index tegnapi információja szerint a Mastermobilkert idén egy ukrán férfi vette át.

Európában gondolkodnak

Németország és Franciaország belügyminisztere, valamint az Európai Bizottság a menekültügyi rendszer átalakítását célzó javaslatokon dolgozik, és az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői bármikor készek ez ügyben egy rendkívüli uniós csúcstalálkozó megtartására – mondta Angela Merkel német kancellár ma Berlinben. „Szerencsére nagyon nagy német–francia egyetértés van e téren, ami számomra biztató arra nézve, hogy megoldásokra jutunk majd” – tette hozzá, bármit jelentsen is e megjegyzése.

Intézkedés közben

Intézkedés közben


 

Itthon zárt táborokban, „különleges jogrendben” gondolkodnak

A hvg.hu értesülései szerint a fideszes képviselők által beterjesztett törvényjavaslat értelmében  fegyvert használhatnak majd a katonák a határ és a kerítés védelmében, éles lőszert viszont csak nagyon indokolt esetben. A kormány válsághelyzetet készül kihirdetni, különleges jogokkal ruházná fel a rendőröket, és zárt táborokat állítana fel a határnál, hogy a menekültek ne utazhassanak át az országon nyugati irányba. A jelek szerint beindult a bekeményítésspirál, mivel a fideszes javaslat aligha független attól a csütörtöki jobbikos alkotmánymódosító javaslattól, amely lehetővé tenné fegyverek használatát a honvédekre támadó vagy a kerítést megrongáló bevándorlókkal szemben. A hvg.hu úgy tudja, hogy a Jobbik kész kisegíteni a Fideszt – melynek már nincs kétharmada a parlamentben –, ha a Fidesz cserébe belemegy a fegyverhasználat-passzus engedélyezésébe. A Fidesz tervezete szerint szeptember 15-től lenne bevethető a hadsereg. A katonák ugyanolyan feladatokat látnának el a déli határnál, mint az odarendelt rendőrök. A katonák a válságzónában megállíthatják az autókat, lezárhatják a területet, kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.  Nemcsak a honvédek, hanem a rendőrök is kemény módszerekkel intézkedhetnek válsághelyzetben, például a rendőr – amennyiben feltételezi, hogy ott menekültek bújnak meg – engedély nélkül benyomulhat bárhova, akár magánházakba is. A rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány bizonyos feltételek megléte mellett vezetheti be a „különleges jogrendet” az ország válságosnak ítélt területein.

Továbbá a kormány a déli határszakaszok közelében tranzitzónákat alakítana ki, ahol lefolytatnák a menedékkérelmi eljárásokat. Ezek zárt táborok lennének, és csak Szerbia felé lehetne elhagyni őket, Magyarország felé nem.

Mindeközben a belügyminiszter benyújtotta a kormány Btk.-szigorítási javaslatait migránsügyben. A határzár rongálásának büntetése egy évről indulna, a kerítésen átmászásért akár 3 év is kiosztható lenne. Az ügyeket soron kívül, Szegeden bírálnák el. A szabadságvesztéssel automatikusan együtt járna a kiutasítás, akkor is, ha ez családokat szakítana szét. Az embercsempészek büntetését is szigorítanák.

A kormánypártok megtalálták a migránshullámért felelős bajkeverőket!

A kialakult migránshelyzetért az összes felelősséget az Európai Unió viseli a magyar kormánypárti képviselők szerint. „Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg”, írja egyebek mellett Rogán Antal, Harrach Péter és Németh Szilárd. Az üzenetet parlamenti határozatban fogalmazták meg. A pénteken hatályba lépő határozat felhatalmazza a kormányt, hogy „minden lehetséges eszközzel” megvédje Magyarország határait. A fentebb ismertetett törvényjavaslat alapján elég világos képünk lehet arról, mit kell „minden lehetséges eszköz” alatt érteni. Biztos mi vagyunk javíthatatlanok, de úgy gondoljuk, egyszerűbb lenne plusz öt vízcsapot beszerelni a táborokba a kedélyek megnyugtatása végett, mint a „bizonyos feltételek mellett” kiadható tűzparancs lebegtetésével hergelni önmagunkat.

Azért az ún. politikai kommunikációnak, meg az „üzeneteknek”, meg a „napirend tematizálásának” is legyen már valahol határa, basszák meg!

Figyelmébe ajánljuk